haaaa...hari ini dalam sejarah. seorang hot chef telah mencemar duli utk memasak di dapur emaknye...yeah!
setelah selongkar segale yang ade di dapur, dengan idea campak2 and campur2, maka terhasil lah
SAVOURY BREAD PUDDING WITH BOLOGNAISE SAUCE FILLING
....yummy..
so, kite mulekan dgn bahan2 utk membuat
BOLOGNAISE SAUCE FILLING :
|
satu labu bawang merah, 3 ulas bawang putih (dicincang) dan lada hijau (dihiris) |
|
|
|
|
|
|
1 biji tomato (dipotong dadu), daging cincang, isi ketam, sosej (dihiris) |
|
butter (utk menumis), sos tomato prego, perahan jus lemon |
|
roti dan susu segar |
sekarang, cara2 memasak BALOGNESE :
|
panaskan kuali- cairkan butter- masukkan bawang merah dan bawang putih- goreng sehingga naik bau semerbak (kembang- kuncup hidung) |
|
masukkan sos tomato prego- 2 sudu cili boh (kalau nak pedas la) - biarkan sehingga naik minyak |
|
masukkan daging cincang - biarkan beberape ketika - (snap2 gambar) |
|
masukkan tomato- biarkan tomato sehingga hancur lebur- masukkan perahan jus lemon |
|
masukkan sosej, isi ketam dan lada hijau - jgn lupe letak garam beberape cubit (kesian garam selalu kene cubit) - biarkan sehingga masak ranum |
setelah
BOLOGNAISE SAUCE FILLING siap, tibalah giliran BREAD PUDDING pulak:
|
potong roti mengikut saiz loyang or talam or whatever yg diperbuat dari aluminium - rendamkan beberapa ketika dalam susu segar (bagi serap betul2) |
|
|
susun roti yg telah direndam dlm susu ke dalam loyang - buat satu lapisan je |
|
masukkan BALOGNESE yang telah siap dan ratakan |
|
susun lebihan roti mengikut kreativiti - pecahkan sebiji telur dan dikacau sebelum dituang di atas lapisan roti terakhir- utk tambahan, taburkan hirisan daun pudina - bakar di dalam oven pada suhu 180c selama 25 minit |
|
tadaaa,,,inilah hasilnya - biarkan selama beberape minit sebelum dipotong dan dihidangkan kepada pn.emak utk minum petang sambil tengok CHINTA CHANDURRI |
|
|
|
cadangan hidangan- utk 4 org (bergantung kpd tahap kelaparan seseorang) |
|
|
itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah
SELAMAT MENCUBA!
hahaha..ok..im thinking bout diff bread puding, but still it looks yummy...congretzs.!
ReplyDeletehahaha...thnks en...=)
ReplyDeleteahaaa..
ReplyDeletesame goes to me..
thought it was bread pudding yg manis tu..
but still..gonna try it this holiday ;))
-naf
wif this kind of menu, i dont think u will lose some weight here...hahaha
ReplyDeletedambaan gituu... hahaha
ReplyDeletesaye masak mak saye makan
ReplyDeleteThis is interesting 'Hot Chef'... if you add more dried oregano or thyme in the souse, hmmm it should be 'yummier'. So, ape komen Pn. Emak?
ReplyDeletepn emak kate dh boleh cari calon isteri
ReplyDeletetapi saye kate lambat lagi la mak nak mdpt menantu perempuan kedue
credit to en zul for the "delicious" name
ReplyDeletehot chef segaler..tambahla keju yg mcm pizza tue..
ReplyDeletehahaa.
keju = GEMOK
ReplyDeleteowh...
ReplyDeletebwat la menu diet..
cuti kan mood diet..
wow! NAK CUBE! enough detail! try trifle madame huzei plak weyh!
ReplyDeletezaedi: diet teroih
ReplyDeletefarell: hahaha..nk try wat cheese tart
wowwww.. nice2.. tak pernah terpikir. salam kenal yer
ReplyDelete