- ROJAK NUGGET AYAM BANDUNG
- STRAWBERREO CHEESE CAKE
- CHOCHOLATE STRAWBERRY MILKSHAKE
- HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART
- SAVOURY BREAD PUDDING WITH BOLOGNAISE SAUCE FILLING
Ok, untuk kali ni, Hot Chef yg x seberape nk hot ni, nak ajar care-care buat STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES, menu khas untuk sesiape yang sedang menjalani program penurunan berat badan mahupun pelangsingan tubuh...teehee :D
Seterusnya....
- 3 biji telur ayam (takde telur ayam pakai telur itik pun tak boleh)
- Lada merah dan carrot dipotong dadu
- Kobis purple dihiris halus (gedik gune kobis purple, kalau takde gune je sayur ape yg ade dalam freezer korang tu)
- Hirisan sosej atau isi ketam ( suke hati la nak letak ape ye! )
- 1 sudu besar lada hitam ditumbuk sampai lebam
- 1 sudu besar minyak masak
- 3/4 cawan susu rendah lemak
Pukul telur dan susu rendah lemak sehingga berbuih dan masukkan lada hitam yang telah ditumbuk dan sedikit minyak masak- gaul sehingga sebati |
Tadaaa... inilah telur yang telah siap dikukus- magickan? semue sayur yang tenggelam tadi terapung sudah....ahahhaha =) |
Now, untuk buat HAILAM SAUCES, lagi la simple, bahan-bahan yang di perlukan:
- 5 ulas bawang putih ditumbuk
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 cawan air
- tepung jagung untuk memekatkan kuah
- garam secukup rase
Lepas tu boleh la dihidangkan mengikut nafsu masing-masing...hahaha...nak sedap taburkan bawang goreng rangup ye =)
Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah
masak lgggggggg..yummmy~~
ReplyDeleteopsss kumen di atas dr naf ;p
ReplyDeletewuhuu resipi bestt uhh
ReplyDeleteleyhennnnn.!!!
ReplyDeletede form ksg ag x???
heeeee...
sgt teruja dgn lelaki yg hebat kt dpur ni.
leyhennnnnnnnnnnn!
ReplyDeletede form ksg ag x??
heeeeeee...
sgt teruja yer dgn lelaki yg hebat d dpur ni.
_qiqyn
saya amek resipi ni :D
ReplyDeletetengoklah hasilnyaaa. thanks a lot!
http://adrenalinadelin.blogspot.com/2010/12/makan-makan-makan-memang-sodapp.html
wuahh..! dari dulu lagi nak sangat cuba masak steamed egg tapi sekarang satu apa pun tak prepare. salah siapa? salah sayalah. eheh.
ReplyDeleteanyway, hailam sauces tu nampak sangat menariklah. nak try ah. mesti sedap kalau saya masak. :p
mantop!
ReplyDeletewah nampak sdappppp
ReplyDelete