Pages

V.I.P BLOG KU

Tuesday, November 16, 2010

CUTI -CUTI MASAK : HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART

Selamat bertemu kembali dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. Dah cube masak

SAVOURY BREAD PUDDING WITH BOLOGNAISE SAUCE FILLING ?

Kalau dah bagus, kalau belum lagi bagus cube try test. !

Ok, untuk kali ni, saye nak berkongsi resipi HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART yang dibuat oleh pn.emak "HOT CHEF" dan dibantu oleh "HOT CHEF" sendiri sempena PRA HARI RAYA KORBAN...
YUMMY...




Ok, berikut adalah bahan-bahan untuk membuat HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART:


TART BASED:

200 gm mentega
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar gula kastor

FILLING:

blueberry paste/ jem blueberry

TOPPING:

250gm keju
60 gm gula aising
1 biji kuning telur
20 gm mentega


So, kite mulakan dengan care-care membuat tart based (doh) dulu ye:


masukkan mentega, gula dan sebiji telur puyuh (kalau nak try la)

campakkan sekali tepung gandum yang telah diayak - gaul sehingga sebati dan menjadi dowh! doh

ni lah hasil doh yang telah digaul oleh Pn. Emak

masukkan doh tadi ke dalam bekas yg cute miut yang diperbuat daripada aluminium dan diperbeli oleh Pn. Emak atas desakan Pn. Angah


masukkan blueberry paste ke dalam tart based tadi (ikut la nak letak banyak mane, janji makan sedap!)
untuk topping, nasukkan kesemue bahan - keju, gula aising, sebiji telur dan mentega - pukul sampai lebam kembang seperti dalam gambar.
dah puas pukul keju tadi, masukkan hasil pukulan ke atas blueberry paste tadi - kasi penuh ye! - nak cantik letak la pewarne purple - or boleh letak bunga lavender (kalau ade depan rumah korg la) - masak dalam ketuhar pada suhu 175'C. selame 15 minit

TADDAAA~ inilah hasilnye - cadangan hidangan, letak dalam bekas cawan kertas supaya calon mak mertue LIKE dkt facebook - ACHHHAAA~


So, adunan ini menghasilkan produktiviti yang agak tinggi kire2 100 biji..

Cadangan keju yang sesuai digunakan adalah:

say CHEEESSSEEEEEEEEEEEEEE


Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah




 
SELAMAT MENCUBE & SELAMAT HARI RAYE KORBAN!

14 comments:

Nieza Mi-cha said...

woahh... nice... memang carik resepi nih... siap gambar lagi... mmg senang faham... huhu...:D

mr.F said...

thanks Nieza! =)

zulazri said...

good job hb3c....!!!!

Anonymous said...

okayyyy...
looks very yummmyyy~
mmg bcadang nk wat...thankkyyyyy ye tag...
i carik rspi len cm susah yo nk bwat..ngeee

-naf

muhamadzaedi said...

owh hot chef..
walaupun keju nie menggemokkan..
tapi nmpk sedap...

Zuewairy said...

wowowowow!! sedapynya.. nk cuba la

Ceritera Lelaki Pot Pet

::FAIZ FARISH:: said...

wow.. hebat...

Selamat Hari Raya AidilAdha

Wawan said...

Chef hot lihin....dha ambek catering ke?hehehe...
Ap lg commercial kan la...tngok pun sedap dha...

Nancy Poh said...

Tart lagi..sedappp aku nengok sampai terliur mulut..ni chef malaya bakal menggantikan chef wan ke..

Anonymous said...

good job... looks sedapsss... cuma kalau isi topping tu kalau pakai piping bag lagi nampak canteksss... dan kemas sket... pas tu baru leh komersialkan...wahahaha... lelaki mmg pandai masak...
-ZA-
Seri Iskandar

Mirr Kencanawungu said...

yess ! next week midsem break. im gonna try dis klu x jd encik lehen yg aku pkul sampai lebam !

iRa~" said...

sgt suka tart ni..
bestnya mr F kongsi resepi..
tq!

deyna said...

sedapnya...........nak sikit..

Nur Misnan said...

perghhh nampak sedap bhai
tak sangka mr. f pandai buat cheese tart

ShareThis