Pages

V.I.P BLOG KU

Sunday, November 14, 2010

MUSLIHAT ( MUKA LIMA )




MUKA LIMA

                Mata Erham merenung mata Imani. Sejuk mata Erham melihat raut wajah kekasihnya itu. Imani pula yang dari tadi hanya membisu, hanya tersenyum. Bayu laut Pantai Lido yang menyapa, seakan tidak terkesan kedinginannya pada diri mereka berdua.

                “Kenapa you tengok I macam tu?” soal Imani.

                “Why? I nak tengok orang yang I sayang pun tak boleh ke?” soal Erham kembali.

                “Bukan tak boleh. Boleh. Tapi I risau lah you,”

                “You risau pasal mimpi you lagi? Kan I dah cakap. Benda tu semua mainan tidur. You tak payahlah nak percaya sangat,” ujar Erham sambil merapatkan tubuhnya kepada Imani. Kepala Imanni disandarkan ke dadanya.

                “Tapi you, mimpi I kali ni lain sikit. Last time yang I cakap dekat you, I nampak jenazah you dikebumikan right? Tapi kali ni, I tak nampak jenazah you lagi. Tapi...” suara Imani seakan tersekat.

                “Tapi ape you?” Erham semakin teruja. Erham seakan dapat mengagak apa yang bermain di fikiran kekasihnya itu.

“Tapi I nampak ade dua jenazah. Tapi I tak pasti lah siapa,” jelas Imani. Ya, betul telahan Erham. Ada dua jenazah. Sama seperti mimpinya!



**********************************************************************************



                Athir memandu Mitsubisi Lancernya menuju ke parking Aeon Tebrau City. Hatinya berbunga gembira tatkala kekasih hatinya sudi menemaninya menonton wayang malam ini. Langkah diatur penuh bergaya. Athir kelihatan segak biarpun hanya berseluar pendek dan kemeja jalur slim fit. 

                “Hye sayang. Dah lama tunggu? Sorry la. I ade hal cikit dekat rumah tadi,” ujar Athir sambil melirikkan senyumannya.

                “Masuk kali ni, dah 4 kali you lambat. You memang la. Cakap tak serupa bikin. I janji I tak buat lagi, I janji  I datang awal,” ujar Liya mengajuk gaya Athir. Athir hanya mampu ketawa kecil.

                “Ala sayang, baru 10 minit je lambat. Tak kan tu pun you dah marah?” Athir cuba membela dirinya.

                “Athir, you pandai tengok jam ke tak? You janji dengan I nak jumpe pukul 8. Now, dah 8.30. 10 minit apenye? Or you nak cakap yang jam mahal you tu rosak?” sinis Liya. Pedas sekali kata-kata yang keluar dari mulutnya.

                “Ye la, ye la. Ok. I mengaku I salah. I’m really sorry sayang,” ujar Athir. Satu kucupan mesra singgah di pipi gebu Liya. Liya terkejut dengan tindakan Athir itu, tetapi hanya mampu berdiam diri. Pandai Athir memujuknya. Athir tahu Liya akan cair bila diperlakukan begitu. Liya seakan dalam khayalannya sendiri. Merawang fikirannya selepas dikucup Athir.

                “Ehem. Liya, Liya. You kenape ni?” ujar Athir sambil menggerakkan tangannya di depan muka Liya. Liya tersedar dari lamunannya akibat tindakan Athir.

                “Eh, I ok. Takde papelah sayang. Jom. Movie pun dah nak start ni,” ujar Liya. Athir terus mendapatkan kekasihnya itu lalu merangkul pinggang Liya. Jelas kemesraan di antara mereka berdua. Saling usik-mengusik, bertepuk tampar. Begitu serasi.



**********************************************************************************



                Sinar mentari mula menjengah di ufuk timur. Mengambil alih tugasnya dari bulan, menyinari alam, memberi sinar dan harapan kepada kehidupan. Safwan melangut ke langit. Memandang keindahan ciptaan Allah. Begitu sempurna ciptaan Allah. Safwan memanjatkan kesyukuran kerana masih lagi berpeluang untuk menghirup udara, berjalan di atas muka bumi ini.

                “Ape yang kau menungkan tu?” soal Hj. Zakey, mematikan lamunan Safwan.

                “Takde ape-ape pak cik. Just menghayati keindahan ciptaan Allah,” ujar Safwan lalu duduk di meja makan.

                “Pak cik. Kalau mak saya dah meninggal, boleh tak pak cik tunjukkan kuburnya? Saye teringin sangat nak jumpe die pak cik. Walau bukan jasad, nisan die pun jadi la pak cik,” sayu hati Safwan. 

                “Nanti pak cik bawakan kau pergi kubur die bile ade kelapangan. Kamu tak nak kerja ke Wan? Kalau kamu nak kerja, pak cik boleh tolong carikan. Alang-alang kamu dah ade dekat JB ni, baik kamu cari duit. Sekurang-kurangnya boleh tolong mak kamu kat kampong tu,” ujar Hj. Zakey, cuba mengubah topik perbualan. Dia tidak mahu Safwan mengetahui hal yang sebenar.

                “Memang saye nak cari kerje pak cik. Tapi saye ni ape ade, SPM teruk. Dapat masuk Matrik, result pun cukup-cukup makan je,” sayu hati Safwan mengenangkan nasibnya. Hj. Zakey seakan bersimpati dengan Safwan.

                “Kamu ade lesen kereta?” soal Hj. Zakey.

                “Ada, kenape pak cik?”

                “Baguslah kalau macam tu. Sebenarnye, kawan pak cik, Pak Daud tengah cari orang untuk gantikan die jadi driver sorang datuk ni. Pak Daud dah tue, asyik sakit je. Die nak cari orang mude yang boleh gantikan die. Kau minat tak nak jadi driver ni? Gaji boleh tahan la jugak sebab datuk tu pemurah orangnye,” jelas Hj. Zakey.

                “Boleh jugak pak cik. Asalkan rezeki halal. Tapi saye mane tahu jalan dekat Jb ni. Nak ke datuk tu terime saye?” rungut Safwan.

                “Takpe, tu kau tak perlu risau. Pak Daud akan train kau. Kalau kau setuju, pak cik call Pak Daud kejap lagi,” ujar Hj. Zakey sambil menuangkan air kopi ke dalam cawan Safwan.

                “Saye ikut je lah pak cik. Syukur Alhamdulillah kalau saye dapat kerja,” Safwan memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi.



**********************************************************************************



                Pintu pejabat Ezhan diketuk. Seorang lelaki serba hitam dan berbadan sasa memasuki ruang pejabat Ezhan.

    “Nah bos. Ni semue yang bos mintak,” ujar Tommy sambil menyerahkan sampul surat kepada Ezhan. Ezhan menyambut sampul surat itu sambil ketawa.

                “Hahahaha. Bagus Tommy. Kau memang licik. Kerja kau memang terbaik. Ni duit baki seperti yang aku janjikan,” ujar Erham sambil menyerahkan sampul surat berisi wang tunai RM3000 kepada Tommy. Tommy tersenyum puas.

                “Thanks bos. Kalau ade ape-ape job lagi, just roger me ok!” ujar Tommy sambil mencium bau wang tunai yang baru diterimanya. 

                “Ok Tommy. No problem,” ringkas Ezhan. Tommy melangkah keluar setelah mendapat habuannya. Senyuman di bibir Ezhan semakin lebar sampai ke telinga. Agenda yang disusun rapi diharap dapat dijalankan seperti yang direncanakan. Jerat tak pernah lupakan pelanduk. Getus hati Ezhan.



**********************************************************************************



                Datin Habibah sibuk mencantas pucuk-pucuk bonsai miliknya. Dia tidak mahu bonsai miliknya seakan tidak terurus. Selang dua hari, pasti dia akan mengemas kini keadaan bonsai kesayangannya. 

                “Hye mama. Buat ape tu?” soal Liya.

                “Mama tengah sulam baju ni ha Liya,” seloroh Datin Habibah.

                “Ish mama ni. Bergurau pulak,” ujar Liya sambil menepuk manja bahu mamanya itu. Jelas kelihatan keakraban hubungan ibu dan anak. Hubungan darah dan daging yang sama.

                “Liya tak pergi kolej ke hari ni?”

                “Tak mama. Kuliah cancel. Prof ade meeting,” jawab Liya.

                “La ye ke? Kalau macam tu, Liya teman mama pergi shopping nak tak? Dah lama mama tak shopping ni. Bolehlah Liya,” rayu Datin Habibah. Sudah lama dia tidak dapat keluar berdua dengan anak gadisnya itu.

                “Ok mama. Liya on je. Pukul berape mama nak keluar? Liya nak siap-siap ni. Tapi mama, bukan Pak Daud cuti sakit ke? Habis siape nak bawak kite pergi shopping ni mama?” soal Liya.

                “Pak Daud memang lah cuti. Tapi die dah ade pengganti. Budak lagi. Takde pengalaman. Tapi mama dah call Pak Daud, suruh bawak budak tu sekali. Boleh die ajar selok-belok jalan dekat sini,” ujar Datin Habibah.

                “Oh ok. Liya naik dulu ea mama,” pantas Liya menuju ke biliknya untuk bersiap. Sedang asyik Datin Habibah mengemas saki baki pucuk yang telah dicantasnya, kedengaran bunyi kaca berkecai di hadapan rumah. Pantas Datin Habibah menuju ke halaman depan rumahnya. Tingkap rumahnya pecah dibaling botol kaca. Mata Datin Habibah tertancap kea rah kertas putih yang bergulung di dalam botol. Dibukanya gulungan itu.





Bersambung...



p/s: kind to leave your feedback and name =) tq~

6 comments:

Anonymous said...

its getting more interesting ;)
haaaa relation between characters..its ur signature i guess?i mean..cara di'relatekn setiap watak tu..its ur style maybe?

oh well keep it up ;)

-hasifan

mr.F said...

yuppie!

thnks...saje nk serabut2 sikit

Nieza Mi-cha said...

tak sabar nak tunggu episod lepas ni.. hehe!~^__^

nana_oxnort said...

ok.dah dapat hint sikit2 .haha :p

Anonymous said...

cerita nk mncapai thp klimakss....prasaan teruja nk taw cerita seterusnyeee....heheheh...mmg kelasss....10/10 bg

-bond-

habibah za said...

Ada yg lebih pastas terima benda tu. Habibah kat finas perangai jahat beryopengkan manusia. Bermuka2konspirasi jahat.

ShareThis