Thursday, December 30, 2010


Ini adalah panggilan terakhir sebelum contest ini tamat secara rasminya pada hari esok

31 Disember 2010 tepat jam 11.59 mlm

sila klik




Wednesday, December 29, 2010


Everybody loves applications, be it on a Smartphone or Tablet, gaming, informative or educational – We can all agree that they can be truly addictive! But, if you have an opportunity to create your own iPad application? What would it be?

Maxis contest participant badge

For me, I have a good idea that I found from the situation that happen around us. For example, I give you three situations.

First situation.

"I love kitty. I would like to keep one in my house but my mom didn't allow. She said that, cat can messy our house and furthermore, it furs can effect my asthma. I'm feel really sad because I really love cute kitty and hope my dream will come true," Omar Darius, 7yrs old.

Second situation.

"My future hubby really love animal. When we will getting married, our  new apartment will not have enough space to put his pets. Moreover, I'm worry because the bad smell from animal droppings will make me  feels uncomfortable. I love my future husband but sometimes, I'm really messy with his pets," Miss Cindy Lau, 25yrs old.

Third situation.

"I'm a businessman that always needs to fly from one area to another area. On the other hand, I have a lovely-fluffy Persian cats that will not eat if I would be around in 2-3 days or even longer. I also can't be separated with my lovely cat and I want to bring it along with me, but the flight policy, I can't bring it together..." Mr. V. Jayakumar, 32yrs old.

So, from that situations, I come with the solution. Presenting my own iPad application....

"My Apple Pet" application

My Apple Pet (MAP)

My Apple Pet (MAP) application will makes your life become easier. If you love animals but there are many obstcales here and there, MAP application is the best solutions! It really suitable for all level of ages, easy to handle and it also can encourage people perception to love animals without considering the problem of lack of space.


First of all, you just need to select your dream pet. No need to spend money to have fluffy Persian cat or exotic Gekco, even a shinny golden fish. There is a lot of animals that you can choose and keep it as your own pets. The most important thing, MAP application allow you to keep pet as real as it was! 

Choose type of pet

Next, let say that your dream pet is a cat. So, you can pick any species that really adore you and make your heart melting because of its cute face, fluffy fur and so on. Just pick the pets that really suits with you. MAP applications provides many species of cat such as Persian, Siamese, British Shorthair, Bengal, Sphynx and so on.

Choose the species

After that, you can name it with your own and now, you will start keep it as your own pet. In this application, you may choose the pet's gender and also age. If you have problems to take care of the pets, there are some tips and guidelines to help you in order to manage your pet. There are some menus that you can choose such as:

  • Pet's Profile
  • Foods and Drinks
  • Health and Care
  • Pet's Toys
  • Pet's Facilities
  • Tips and Guidelines
Say hi to fluffy WHITTY =)

You can take care your own pet as the real one. You can give it food and drinks that you can get from the menus of MAP application. You also can play with the cat. Just touch on the screen and it will follow your finger. This application also give you the sound of the cat that can make you feel like playing with the real ones.

Just move the wool, your cat will follow to grab it.

For those that travel a lots, you need not worry anymore because with MAP application, you can bring together your own pet regardless of the distance! Even,  you can play with your pet in the airplanes but after their allow you to switch on the gadgets =)

Together with your pet, every times and everywhere. 

The greatest thing, with MAP application, you will see you pet 3D! You just need to wear the 3D spectacle and start enjoying the 3D view of your pet. You can touch it and you can feel it. There is nothing impossible with the technology development. So, asthma patient can freely play with lovely-fluffy cat because there is no more furs that will flying around.

You can see your pet appear out from the screen.

So, just thinking out the box, your dream will be reality. If you interested to have My Apple Pet (MAP) application, just get your own iPad first. Don't worry because MAXIS have something special for you! MAXIS will make your dream become a reality. Let's grab one iPad with MAXIS iPad PLANS.


MAXIS now offers Data Plans exclusive to iPad, tailor made to suit your needs! Just sign up for any of MAXIS’ great data plans below and experience online entertainment on the ego. All plans come with Micro-SIM card.

iPad Postpaid Plans

iPad Prepaid Plans

Click here for more on MAXIS iPad plans: 


Monday, December 27, 2010


Teehee ;D...korang mesti tertanye-tanye kan macam mana prosedur pemilihan pemenang

Okeh, sekarang aku revealkan. Prosedur pemilihan pemenang terbahagi kepada 3 peringkat:

Peringkat 1
-Sebanyak 50 gambar terbaik daripada keseluruhan penyertaan akan dipilih oleh Tuan Tanah berdasarkan gambar yang WOW! dan caption yang menyelerakan!

Peringkat 2
-TOP 50 yang telah dipilih akan disenaraikan, dan undian akan dijalankan untuk memilih 20 gambar terbaik untuk memasuki TOP 20. Untuk peringkat ini, undian terletak 100% di tangan pengunjung atau pembaca blog ini atau kipas susah mati peserta yang terpilih. Undian akan dijalankan selama 7 hari. Terpulang kepada para peserta yang terpilih untuk mempromosikan gambar masing-masing untuk di vote. Nak buat entry ke, nak sebar dekat fb ke, tweet tweet ke, iklan kat paper ke...terpulang pada inisiatif individu. Setiap pengunjung hanya dibenarkan untuk membuat satu pilihan sahaja.

Peringkat 3
-TOP 20 akan dinilai oleh 4 orang juri professional iaitu Tuan Tanah sendiri, Roommate Tuan Tanah dan 2 orang Best Friend Tuan Tanah. So, 70% markah keseluruhan datangnya dari markah juri professional dan 30% lagi adalah datangnya dari undian pengunjung blog ini yang akan dibuka semula selama 4 hari sahaja (undian peringkat 2 tidak mempengaruhi undian akhir).

So, 70% + 30% = 100%

Inilah barisan juri yang arif lagi kachak:

Dari kiri cepat jalan! Juri 1 (Tuan Tanah), Juri 2 a.k.a Roommate Tuan Tanah (Anep), Juri 3 (Syukur) dan Juri 4 (Alep)

Undian di tangan anda.
Keputusan juri adalah muktamad.

teehee ;D

untuk menyertai contest


Sunday, December 26, 2010



Anda hanya ada 5 hari saja lagi untuk menghantarkan penyertaan anda sebelum contest ini tamat pada 31 Disember 2010, tepat jam 11.59 pm.

untuk menyertai contest

Hadiah yang ditawarkan sangat lumayan dan harum semerbak...

1 x 1st Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM100.00

1 x 2nd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 60.00

1 x 3rd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 40.00


Bagaimanakah prosedur pemenang dipilih? 

Adakah 100% di tangan tuan tanah blog ini?

Atau ada sistem undian?

Sama-sama kita nantikan tepat jam 12.00 malam ini!


Wednesday, December 22, 2010


Once upon a time, 
I'm walking along a street and I see a poster that really 
caught my eyes...

Hmmm...Just look nice with 20 elegant woman..
but...I think there is something wrong somewhere...
I looked on the poster again, and I found that...

Yes, my eyes don't lie...
There is an Ugly-scary Witch on the list... 

Euwwwwwhhhh....she is so disgusting and creepy!
What makes me say like that? 
It is because...

She kill beautiful woman and eat their brain for a long life,
drink their blood to get a gorgeous look
and make herself become one of the most beautiful woman in Malaysia!

So, it is a most scare behavior of an Ugly-scary Witch!

Why I tell you about the most scares behavior about Witch? 
It is because, the Season of the Witch is Here.

Now, I want to share all of you about a new movie that just around the corner entitle, Season of the Witch.

Season of the witch 

In the supernatural thriller Season of the Witch, Nicolas Cage stars as a 14th century Crusader who returns with his comrade (Ron Perlman) to a homeland devastated by the Black Plague. A beleaguered church, deeming sorcery the culprit of the plague, commands the two knights to transport an accused witch (Claire Foy) to a remote abbey, where monks will perform a ritual in hopes of ending the pestilence. A priest (Stephen Campbell Moore), a grieving knight (Ulrich Thomsen), an itinerant swindler (Stephen Graham) and a headstrong youth who can only dream of becoming a knight (Robert Sheehan) join a mission troubled by mythically hostile wilderness and fierce contention over the fate of the girl. When the embattled party arrives at the abbey, a horrific discovery jeopardizes the knight’s pledge to ensure the girl fair treatment, and pits them against an inexplicably powerful and destrustive force.

For those who are interested to watch Premiere Screening – 
Season of the Witch

p/s: I'm a fan of Nicolas Cage ;D


f a l i h i n j a s m y . b l o g s p o t . c o m
m e m p e r s e m p a h k a n

Sebuah cerita komedi romantik
yang bakal menemui anda pada MEI 2011

nantikan kemunculannya...


Tuesday, December 21, 2010


1 x 1st Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM100.00

1 x 2nd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 60.00

1 x 3rd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 40.00

Hadiah telah pun tersedia...bagi yang telah menyertai, ribuan terima kasih kerana sudi menghantar gambar lompatan anda yang paling style. Bagi yang masih lagi belum sertai, peluang masih lagi terbuka kerana tarikh tutup contest ini adalah 31 Disember 2010. Jangan alpa dan lalai, jangan bertangguh...cepat sertai contest FEEF FREE TO FLY kerana hadiah menarik menanti anda !

Sila klik banner contest untuk sertai.


Syukur alhamdulillah, percubaan pertama aku dalam contest yang dianjurkan Nuffnang akhirnya membuahkan hasil...tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia? Hang Tuah je ade..hahaha...Ok..back to the story, bagi sesiape yang tertinggal untuk menyaksikan entri aku yang telah berjaya menambat hati , jantung dan jiwa Celcom dan Nuffnang ni, sila klik gambar di bawah untuk ke entri tersebut.

Pada hari isnin yang lepas, aku telah ditemani oleh sahabat baik ku, Alif Haikal, telah pergi ke office Nuffnang dgn menaiki kereta barunya..hahaha. Excited dapat masuk office Nuffnang ni. Condition utk bekerja dalam office tu memang cam best ! Then, bile sorang amoy ni dtg bagi aku BB Torch tu, aku speechless..

Saturday, December 18, 2010


Teehee....;D ..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:

Dah lame rasenye tak masak..sibuk sikit lately. Ok, untuk kali ni, Hot Chef yg x seberape nk hot ni, nak ajar care-care buat THAI-STYLE CHICKEN KERABU, menu khas dan simple untuk sesiape yang sedang menjalani program penurunan berat badan mahupun pelangsingan tubuh...teehee :D

Ok, resipi ni sangat mudah, pejam mate pun boleh buat., even hantu kak limah pun boleh buat..hahaha...bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat THAI-STYLE CHICKEN KERABU ni adalah seperti yang berikut:


Makan fastfood, mati cepat kn design t-shirt di atas? Simple but really meaningful...kreatif gile designer yg buat ni..Setiap design yang dihasilkan, ade mesej yang disampaikan.. baru lah orang nak beli..Ni tak, tak habis-habis dengan baju Uptown, yang wording besar gedabak and colourful bright-bright..."SAYA SAYANG AWEK SAYA" or "ADE APE PANDANG-PANDANG" or "AKU CINTA SAMA KAMOO" or "SAYA BUNTU TANPA AWAK DI SISI SAYA" ...yucks...such a rubbish! Sorry to say...sakit mate!

Kat bawah ni ade beberape lagi design t-shirt yang super dooper cool yang dijual di laman sesawang GLENNZ TEES. Harge? cube la tengok dulu, harge reasonable la...ok jom kite layan keCOOLan design tee dari GLENNZ ni...

Wednesday, December 15, 2010


1. Sinkhole Pierces Guatemala

Ya, apa yang korang saksikan adalah lubang sedalam 30 m di Guatemala yang telah menelan sebuah bagunan 3 tingkat. Ni la jadi bile pembagunan tak rancang betul-betul. Ni kalau terjatuh or saje-saje jatuh memang see u there je lah~


2. Fish With "Hands" Identified

Sape kate hanya tauke ikan or orang yang makan ikan je ade kaki? Betapa besarnya keajaiban ciptaan Tuhan. Comel kan ikan ade kaki...tapi bila ikan tak pakai kasut berjalan, orang still panggil ikan berkaki ayam...hahaha

3. Best of 10-Year Marine Census

Yang ni sumpah geli..memang aku tak nak makan ikan lagi dah..nak kate ikan kekek mak iloi-iloi bukan, apetah lagi ikan gelame mak ilai-ilai. Lembik macam jelly or belly orang obes...apepun, inilah kebesaran Maha Pencipta.

4. Strange Species Found Off Greenland

Huk aloh- tajam nye gigi...dah macam predator kalau termakan dek umpan, mau campak balik ke laut...naseb baik le ikan ni hidup kat dasar laut dalam je..tak terkejut ke tengok gigi tajam macam ni...kalau kene gigit, maw berkecai tangan korang kan~

5. Lightning Adds Flash to Ash

Gambar debu tambah dengan effect dari kilat sabung- menyabung ni dirakamkan di satu tempat yang memang susah nak sebut ni ha, Iceland's Eyjafjallajökull...berbelit lidah korang nak sebut kan? kan ? kan?

6. Sinkholes Around the World

Lobang ni ade dekat Belize dan dipanggil Blue Hole, belaku akibat hakisan tanah dalam laut dan hasilnya terbentuk satu lubang yang sangat dalam...pade sesiape yang ade diving license, try la dive dekat sini...mesti menarik kan... 

7. New, Rare Species Found

Makhluk Tuhan berbulu paling comel ni dijumpai di Papua New Guinea...hanya makan madu je rupenye...patut comel...


8. Crocodile Attacks Elephant

Ha, yang ni kes lapar gila babi buaya...sebesar-besar gajah tu die nak ngap..tamak halobe betol...tapi gajah tu dapat selamatkan diri dari dibaham sang bedal tapi kesian pulak dekat gajah tu sebab belalai die semakin labuh sehingga mencecah tanah...

9. Gulf Oil Spill's Evolution

Ni kes tumpah darah minyak dekat perairan Mexico..lain kali, kalau bawak minyak atas laut, bawak lah bagai menatang minyak yang penuh...takdelah nak tercemar laut tu...dari view atas memang la nampak cantik, bende yang dalam laut tu, mahunye tak sesak nafas? sigh~


10. Gulf Spill From Above

Ni pun kat tempat yang same, perairan Mexico..kerana minyak setitik, habis air selautan...cayalah! 

*Credit gambar kepada


Ha! yang bawah ni TOP 2 gambar aku untuk tahun ni yang keluar dalam paper kat Malaysia, bukan dekat ..hahaha..nak jugak...


Sinar Harian

p/s: kenangan untuk anak cucu," atuk ade blog, nak tengok? "


Planet Nibiru yang dikatakan akan melanggar planet Bumi pada tahun 2012

KUALA LUMPUR - Kerajaan menolak dakwaan bahawa Planet X atau Planet Nibiru akan melanggar Bumi dan menyebabkan kerosakan teruk pada tahun 2012.

Agensi Angkasa Negara (Angkasa) telah bekerjasama dengan agensi angkasa lepas antarabangsa seperti Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat bagi menjalankan pemantauan berhubung dakwaan tersebut. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Maximus Ongkili berkata, NASA juga mengatakan bahawa tiada bukti sahih tentang kewujudan Planet Nibiru dalam pencerapannya.


Monday, December 13, 2010


Teehee....;D ..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:

Ok, untuk kali ni, Hot Chef yg x seberape nk hot ni, nak ajar care-care buat STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES, menu khas untuk sesiape yang sedang menjalani program penurunan berat badan mahupun pelangsingan tubuh...teehee :D


Nampak menyelerakan tak? hahaha....korang kene try ni...sumpah best! Ok, now, kite mulekan dengan bahan-bahan untuk membuat STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES ni dulu:

  1. 3 biji telur ayam (takde telur ayam pakai telur itik pun tak boleh)
  2. Lada merah dan carrot dipotong dadu 
  3. Kobis purple dihiris halus (gedik gune kobis purple, kalau takde gune je sayur ape yg ade dalam freezer korang tu)
  4. Hirisan sosej atau isi ketam ( suke hati la nak letak ape ye! )
  5. 1 sudu besar lada hitam ditumbuk sampai lebam
  6. 1 sudu besar minyak masak
  7. 3/4 cawan susu rendah lemak
Ok, care-care nak buat STEAMED EGG ni simple and easy as ABC! hahaha:

Pukul telur dan susu rendah lemak sehingga berbuih dan masukkan lada hitam yang telah ditumbuk dan sedikit minyak masak- gaul sehingga sebati

Masukkan campuran tadi ke dalam bekas yang telah di sapu dgn butter supaya mudah untuk dikeluarkan di kemudian hari - taburkan hirisan isi ketam, lada merah, carrot dan kobis purple - dan kukus selama 10-15 minit

Tadaaa... inilah telur yang telah siap dikukus- magickan? semue sayur yang tenggelam tadi terapung sudah....ahahhaha =)

Now, untuk buat HAILAM SAUCES, lagi la simple, bahan-bahan yang di perlukan:

  1. 5 ulas bawang putih ditumbuk
  2. 3 sudu besar sos tiram
  3. 2 cawan air
  4. tepung jagung untuk memekatkan kuah
  5. garam secukup rase
Care nak buat: tumiskan bawang putih- masukkan sos tiram - biarkan sekejap- jirus air 2 cawan - biarkan - masukkan tepung jagung 2 sudu teh untuk mendapatkan sos yang lebih likat dan pekat - tabur garam secukup rase...SIAP!

Lepas tu boleh la dihidangkan mengikut nafsu masing-masing...hahaha...nak sedap taburkan bawang goreng rangup ye =)

Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah