Pages

V.I.P BLOG KU

Monday, December 13, 2010

CUTI -CUTI MASAK : STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES

Teehee....;D ..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:



Ok, untuk kali ni, Hot Chef yg x seberape nk hot ni, nak ajar care-care buat STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES, menu khas untuk sesiape yang sedang menjalani program penurunan berat badan mahupun pelangsingan tubuh...teehee :D


Seterusnya....

Nampak menyelerakan tak? hahaha....korang kene try ni...sumpah best! Ok, now, kite mulekan dengan bahan-bahan untuk membuat STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES ni dulu:



  1. 3 biji telur ayam (takde telur ayam pakai telur itik pun tak boleh)
  2. Lada merah dan carrot dipotong dadu 
  3. Kobis purple dihiris halus (gedik gune kobis purple, kalau takde gune je sayur ape yg ade dalam freezer korang tu)
  4. Hirisan sosej atau isi ketam ( suke hati la nak letak ape ye! )
  5. 1 sudu besar lada hitam ditumbuk sampai lebam
  6. 1 sudu besar minyak masak
  7. 3/4 cawan susu rendah lemak
Ok, care-care nak buat STEAMED EGG ni simple and easy as ABC! hahaha:

Pukul telur dan susu rendah lemak sehingga berbuih dan masukkan lada hitam yang telah ditumbuk dan sedikit minyak masak- gaul sehingga sebati

Masukkan campuran tadi ke dalam bekas yang telah di sapu dgn butter supaya mudah untuk dikeluarkan di kemudian hari - taburkan hirisan isi ketam, lada merah, carrot dan kobis purple - dan kukus selama 10-15 minit

Tadaaa... inilah telur yang telah siap dikukus- magickan? semue sayur yang tenggelam tadi terapung sudah....ahahhaha =)

Now, untuk buat HAILAM SAUCES, lagi la simple, bahan-bahan yang di perlukan:

  1. 5 ulas bawang putih ditumbuk
  2. 3 sudu besar sos tiram
  3. 2 cawan air
  4. tepung jagung untuk memekatkan kuah
  5. garam secukup rase
Care nak buat: tumiskan bawang putih- masukkan sos tiram - biarkan sekejap- jirus air 2 cawan - biarkan - masukkan tepung jagung 2 sudu teh untuk mendapatkan sos yang lebih likat dan pekat - tabur garam secukup rase...SIAP!

Lepas tu boleh la dihidangkan mengikut nafsu masing-masing...hahaha...nak sedap taburkan bawang goreng rangup ye =)



Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah







 
SELAMAT MENCUBE & SELAMAT BERDIET!

9 comments:

Anonymous said...

masak lgggggggg..yummmy~~

Anonymous said...

opsss kumen di atas dr naf ;p

farhana_acimek3 said...

wuhuu resipi bestt uhh

Anonymous said...

leyhennnnn.!!!
de form ksg ag x???
heeeee...
sgt teruja dgn lelaki yg hebat kt dpur ni.

Anonymous said...

leyhennnnnnnnnnnn!
de form ksg ag x??
heeeeeee...
sgt teruja yer dgn lelaki yg hebat d dpur ni.

_qiqyn

Adelin A said...

saya amek resipi ni :D
tengoklah hasilnyaaa. thanks a lot!

http://adrenalinadelin.blogspot.com/2010/12/makan-makan-makan-memang-sodapp.html

Siti Zafira said...

wuahh..! dari dulu lagi nak sangat cuba masak steamed egg tapi sekarang satu apa pun tak prepare. salah siapa? salah sayalah. eheh.

anyway, hailam sauces tu nampak sangat menariklah. nak try ah. mesti sedap kalau saya masak. :p

SempoiMe said...

mantop!

Miszyuyu said...

wah nampak sdappppp

ShareThis