Pages

V.I.P BLOG KU

Wednesday, December 15, 2010

TOP 10 GAMBAR TERBAIK NATIONAL GEOGRAPHIC 2010

1. Sinkhole Pierces Guatemala

Ya, apa yang korang saksikan adalah lubang sedalam 30 m di Guatemala yang telah menelan sebuah bagunan 3 tingkat. Ni la jadi bile pembagunan tak rancang betul-betul. Ni kalau terjatuh or saje-saje jatuh memang see u there je lah~


Seterusnya....

2. Fish With "Hands" Identified

Sape kate hanya tauke ikan or orang yang makan ikan je ade kaki? Betapa besarnya keajaiban ciptaan Tuhan. Comel kan ikan ade kaki...tapi bila ikan tak pakai kasut berjalan, orang still panggil ikan berkaki ayam...hahaha


3. Best of 10-Year Marine Census

Yang ni sumpah geli..memang aku tak nak makan ikan lagi dah..nak kate ikan kekek mak iloi-iloi bukan, apetah lagi ikan gelame mak ilai-ilai. Lembik macam jelly or belly orang obes...apepun, inilah kebesaran Maha Pencipta.


4. Strange Species Found Off Greenland

Huk aloh- tajam nye gigi...dah macam predator dah...ni kalau termakan dek umpan, mau campak balik ke laut...naseb baik le ikan ni hidup kat dasar laut dalam je..tak terkejut ke tengok gigi tajam macam ni...kalau kene gigit, maw berkecai tangan korang kan~


5. Lightning Adds Flash to Ash

Gambar debu tambah dengan effect dari kilat sabung- menyabung ni dirakamkan di satu tempat yang memang susah nak sebut ni ha, Iceland's Eyjafjallajökull...berbelit lidah korang nak sebut kan? kan ? kan?


6. Sinkholes Around the World

Lobang ni ade dekat Belize dan dipanggil Blue Hole, belaku akibat hakisan tanah dalam laut dan hasilnya terbentuk satu lubang yang sangat dalam...pade sesiape yang ade diving license, try la dive dekat sini...mesti menarik kan... 


7. New, Rare Species Found

Makhluk Tuhan berbulu paling comel ni dijumpai di Papua New Guinea...hanya makan madu je ye..diet rupenye...patut comel...

 

8. Crocodile Attacks Elephant

Ha, yang ni kes lapar gila babi buaya...sebesar-besar gajah tu die nak ngap..tamak halobe betol...tapi gajah tu dapat selamatkan diri dari dibaham sang bedal tapi kesian pulak dekat gajah tu sebab belalai die semakin labuh sehingga mencecah tanah...


9. Gulf Oil Spill's Evolution

Ni kes tumpah darah minyak dekat perairan Mexico..lain kali, kalau bawak minyak atas laut, bawak lah bagai menatang minyak yang penuh...takdelah nak tercemar laut tu...dari view atas memang la nampak cantik, bende yang dalam laut tu, mahunye tak sesak nafas? sigh~

 

10. Gulf Spill From Above

Ni pun kat tempat yang same, perairan Mexico..kerana minyak setitik, habis air selautan...cayalah! 

*Credit gambar kepada news.nationalgeographic.com

 

Ha! yang bawah ni TOP 2 gambar aku untuk tahun ni yang keluar dalam paper kat Malaysia, bukan dekat news.nationalgeographic.com ..hahaha..nak jugak...

 

Utusan
Sinar Harian


p/s: kenangan untuk anak cucu," atuk ade blog, nak tengok? "

8 comments:

zey said...

pictoes yang ikan tu memang rare larr~

farhana_acimek3 said...

ske entry ni!!like2!!!

Musalli Qanitah said...

asal tarok gamba cik lihin kat no.3??

mr.F said...

@ farhana_acimek3: tengs

@Musalli: maceh la ye

Naufal said...

betul2 cakap: syok giler entry ni!
fuhh! pic last tu motivated btul la. hebat la bro! :)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam ..


nak tanya..
sekarang konvo uitm kalau diploma memang akan buat kat tempat memasing ekhh?

akak dari uitm manjung...
hehehehehehe

// klik sinie jom ke blog mimie azimask untuk entry baru :D ... //



psstt.. simpang renggam dok mana?
tmn mohd yassin ker?

hehehehe

~cUmIeChIqI~ said...

asal mke tension je dlm paper? hahaha

mr.F said...

@miMiE aZiMaSK ^V^ : duk qrts penjare

@~cUmIeChIqI~ : itu muke x fotogedik namenye..hahaha

ShareThis