Pages

V.I.P BLOG KU

Thursday, June 3, 2010

...hari 1

Pintu dibuka. Selipar kuning dilambung sekuat hati. Tercabut dari kaki. Entah ke mana perginya, Mika tidah hirau. Hatinya panas. Panas membara. Air kosong di atas meja terus diteguk laju.

“ Apasal air ni payau sangat ni!” bentak Mika.

“ Wei, yang kau ni masuk rumah tak beri salam tibe-tibe nak mengamuk ni pahal? Period ke? Orang lain bercinta jugak, tapi takde la hauk macam kau ni” tempelak Wazi.

“ Masalahnye, tu orang lain, bercinta dengan orang. Depan mata Nampak  la jasadnye. Yang aku ni, hari-hari YM. Bukan main susah nak jumpe. Time aku dah setting baik punye date, die boleh tak datang pulak. Bukan setakat batang hidung, bayang pun takde!”

“Relax la bro. Keep cool. Cerite la kat aku ape yang jadi,”

“ Kau taw la bukan main susah lau nak mintak cuti kat si buncit tu. Punya la aku berhabis nak pergi date. Siap mintak M.C lagi. Dah siap book meja kat Nando’s. 3 gelas air aku minum. Last-last, tak datang!” marah Mika lalu menghempas gelas kosong ke meja.

“ Tu je? Tak kan sebab tu kau nak pecahkan gelas aku pulak. Penat aku beli. Lagipun bro, bunge bukan sekuntum,”

“ Memang la bunge bukan sekuntum, tapi nak cari sekuntum yang segar susah sekarang. Almost dah layu sebelum berkembang,” sinis Mika.

“ Uih, mulut kau memang kan. Takde insurans. Patut la perempuan susah nak suke kat kau. Tegok macam aku. Lembut gigi dari lidah. Ayat manis je. Baru senang bro,”

“ Ah kau, sebelum gigi kau yang lembut tu aku kunyah-kunyah. Baik kau diam,” bentak Mika lalu pergi meluru ke biliknya.

“ Kalau marah sekalipun, tak kan sampai baling selipar dalam rumah,”. Mika terus merampas selipar dari tangan Wazi lalu menghempas pintu bilik.

“ Ape-ape la bro,” rungut Wazi diam.

*************************************************************************************

“You, simpan present I ni elok-elok ea. I nak you pakai. Ganti la selipar lame you tu. Dah haus tapaknye”

“Thanks you. Sweet la selipar ni. Yellow. You taw je kan colour favourite I,” Mika terus menyarung selipar kuning. Ngam.

“I taw la. You kan special di hati I. I taw la semue pasal u. selipar tu really fits you bi. You nampak cute la bi,” ujar Cinta sambil melirik senyuman.

“I taw I cute, haha. Orang lain pun kate I cute. Tak macam you, sikit pun tak cute”

“Sampai hati you kate I macam tu kan,” Cinta mula terasa hati.

“La you memang la tak cute, sebab you cantik, mate I tak berkelip tengok mate you yanf bulat tu taw!” pujuk Mika.

“I taw, semue orang puji mate I cantik. Tapi tak kan you suke kat I sebab mate I cantik je,” Cinta cuba menduga Mika.

“You nak taw tak, you la perempuan pertame yang dapat menawan hati I. Bagi I, you complete package. Kind, soft, intelligent and ayu je selalu. Tu yang semakin hari I semakin saying kat you.”

“I sedar you memang saying kat I bi, tapi…..”

*************************************************************************************

“Assalamualaikum, dah solat Asar ke bang? Dah nak masuk Maghrib dah ni” teguran Wazi menamatkan lamunan Mika.

“ Belom. Nak pergi ambil whudu’ la ni,” ujar Mika lalu melulu ke bilik air.

“Tu la, lain kali solat la dulu baru pergi dating. Baru berkat,” seloroh Wazi. Mika hanya mencebik.

*************************************************************************************

“Abang, tumpang tanye boleh? Budak lelaki tu tak kerje ke hari ni?”

“Budak lelaki tu memang tak kerje. Memang kat kedai ni die sorang je budak lelaki kn. Habis I ni ape?” usik Rafe.

“Oh sorry. I means budak lelaki yang rambut lurus paras bahu, kening lebat, kurus-kurus sikit” ujar Cinta.

“Oh..Mika? die tak kerje hari ni. M.C. Orang malas macam die memang selalu ambil M.C. Tak macam I. rajin. Selagi hayat dikandung badan, demam ke, tak siaht ke, I datang je kerje,” ujar Rafe ramah.

“La, patut la tak nampak. By the way, you boleh tolong pass kan bende ni tak akt die?” ujar Cinta lalu menyerahkan beg kertas biru kepada Rafe

“Untuk die je ke? Untuk I takde ke?” Rafe mula menjual minyak.

“Untuk you? Thanks a lot sebab tolong I ye,” ujar cinta sambil mengeyit mate ke arah Rafe. Bagai gugur jantung Rafe melihat wajah manis perempuan di depan matanya itu. Tanpa berlengah, Cinta pantas berlalu pergi meninggalkan Topman. Rafe terpana.

“Miss, name you siape? Nanti I nak bagi taw kat die siape yang bagi present ni!” laung Rafe kuat. Cinta hanya menoleh. Memberikan senyuman yang paling manis.

“Ish, orang Tanya name, die boleh bantai senyum lak kat aku. Tadi kenyit mate. Now senyum pulak. Kalau kau lambat Mika, melepas la kau,” ujar Rafe sendirian lalu kembali ke kaunter, melayan pelanggan yang membeli pakaian di butik jagaannye itu.

*************************************************************************************

“Handsome la that guy. You tanye tak name die siape?” Suri mula menunjukkan minat pada Rafe.

“Tak,”

“Huh, you memang kan. Tak habis-habis lelaki kurus tu yang you nampak. Kan that guy lagi gorgeous,”

“Suke hati I la, haha…” tawa Cinta. Suri mencubit lengan Cinta. Cinta membalas kembali. Terlihat keakraban mereka berdua. Mesra bertepuk tampar menuju ke parking lot Jusco Tebrau City. Cinta hanya berkhayal teringatkan Mika. Sweet Mika.

“Here, I’m back Mika!”


Bersambung…..

5 comments:

Anonymous said...

it's too predictable..

Syafiqah Shaharudin said...

salam ..
maap ye lau teguran ni mengguris hati ..
sebenarnya best cte ni .. menarik ..
tapiii ... boleh x tuka background ke ,, tulisan ke .. xkisahla apepon .. coz mata da nk terpusing keblakang bace .. hehhe .. maap ye ... sbb xley nk fokus bila bace .. :)

Anonymous said...

salam..maaf lau teguran saya ni mengguris hati,,tapi sekadar bg pndpt,,bole x lau tuka wane bckground or tulisn ke?susah nk fokus cte ni,,cte ni menarik...:)

Anonymous said...

U should make a proper one. Make it easier for readers. Look for publications company!!

amiin tahir said...

bacalah novel saya pulak,,hehe

ShareThis