Teehee....;D ..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:
- STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES
- ROJAK NUGGET AYAM BANDUNG
- STRAWBERREO CHEESE CAKE
- CHOCHOLATE STRAWBERRY MILKSHAKE
- HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART
- SAVOURY BREAD PUDDING WITH BOLOGNAISE SAUCE FILLING
Dah lame rasenye tak masak..sibuk sikit lately. Ok, untuk kali ni, Hot Chef yg x seberape nk hot ni, nak ajar care-care buat THAI-STYLE CHICKEN KERABU, menu khas dan simple untuk sesiape yang sedang menjalani program penurunan berat badan mahupun pelangsingan tubuh...teehee :D
Ok, resipi ni sangat mudah, pejam mate pun boleh buat., even hantu kak limah pun boleh buat..hahaha...bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat THAI-STYLE CHICKEN KERABU ni adalah seperti yang berikut:
- 300gm dada ayam yang dipotong dadu (kalau takde dade ayam, part lain pun boleh, even kaki ayam pun cam best!)
- 3 biji buat tomato dipotong dadu
- 1/2 cawan perahan jus lemon (kalau takde, gune limau nipis pun boleh)
- 2 batang serai dihiris haluuuuuussssssss--gaya Harith Iskander okeh!
- 1 kuntum bunga
mataharikantan juga dihiris haluuuusssssssssss - 3 helai daun limau purut diracik-racik haluuuussss seperti orang buat bunga rampai
- 2 ulas bawang putih didadu kecik-kecik
- 6-15 biji cili padi juga didiris haluuuuusssssss (tahap kepedasan bergantung kepada sistem ketahanan pijau masing-masing)
- 1 sudu makan sos ikan
Now, care nak buat. Hantu mak limah pergi rebus ayam yang dipotong dadu tadi. biarkan sehingga ayam 3/4 masak. Air rebusan ayam jgn dibuang sebab boleh digunakan untuk buat bancuh oren sunquick nanti...hahaha, melawak je...sebenarnye, air rebusan tu boleh simpan utk masak mee goreng basah ke, nasi ayam ke...kan...
Next, amek satu mangkuk yang diimport dari italy (kalau takde, ape-ape jenis mangkuk yang bersih pun boleh) dan masukkan kesemua bahan yang telah tersedia dan digaul-gaul sampai rata...SIAP! Kan senang, betul tak Kak Limah? Untuk lebih sedap dan lazat lagi, boleh taburkan bawang goreng crunchy di atas THAI-STYLE CHICKEN KERABU
Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah
.
husiihh
ReplyDeletesgt sedap..
hulur la kat sini
hee
Wah! Menarek!! Buleh try neh.. :D
ReplyDeleteyaya jd follower yg ke-300. jyeahhhh
ReplyDelete@yaya: TAHNIAH ! *clap clap clap*
ReplyDeleteNak kene cuba nie....nampak sedap!
ReplyDeletedem!!! aku terhingin nak makan weiiii hahahha
ReplyDelete