As salam readers..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. ...Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:
- MAGGI GORENG BUMBU CHIANG MAI
- THAI-STYLE CHICKEN KERABU
- STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES
- ROJAK NUGGET AYAM BANDUNG
- STRAWBERREO CHEESE CAKE
- CHOCHOLATE STRAWBERRY MILKSHAKE
- HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART
- SAVOURY BREAD PUDDING WITH BOLOGNAISE SAUCE FILLING
Resepi kali ni memang cukup mudah, as easy as abc! Okeh readers sekalian, jom kite tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan FETTUCCINE CARBONARA WITH HONEY LEMON MEATBALLS :
BAHAN A:
250 gm Fettuccine
1 liter air
1 sudu minyak zaitun
BAHAN B:
10 ketul meatballs-yang ni ikut korang lah nak letak berape k
1/2 cawan jus
2 sudu besar madu
BAHAN C:
1 tin Prego Mushroom Carbonara
1 cawan susu rendah lemak
1/2 labu bawang besar yang dicincang
3 ulas bawang putih yang dicincang halus
2 batang sosej yang dipotong dadu
50 gm daging ayam cincang
Garam secukup rasa
Minyak masak
Now, care nak buat pulak, untuk BAHAN A:
Untuk BAHAN B pulak, adelah untuk menyediakan HONEY LEMON MEATBALLS:
Untuk BAHAN C adelah cara untuk menyediakan sos carbornara. Okeh readers jom kite tengok care-care nak buat sos carbonara ni:
Lepas tu, siap dah...dah boleh dihidangkan...cara nak hidang, ambil Fettuccine yang telah direbus, masukkan ke dalam pinggan, tuang sos carbonara dan letakkan honey lemon meatballs di atasnya...hiaskan mengikut citarasa masing-masing ye....
So, sape-sape yang memang feveret gile dengan spegetti/ fettuccine carbonara, korang boleh la cube...jimat sikit kan kalau masak...hidangan ni untuk 4 orang makan...So, enjoice! Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah
BAHAN A:
250 gm Fettuccine
1 liter air
1 sudu minyak zaitun
BAHAN B:
10 ketul meatballs-yang ni ikut korang lah nak letak berape k
1/2 cawan jus
2 sudu besar madu
BAHAN C:
1 tin Prego Mushroom Carbonara
1 cawan susu rendah lemak
1/2 labu bawang besar yang dicincang
3 ulas bawang putih yang dicincang halus
2 batang sosej yang dipotong dadu
50 gm daging ayam cincang
Garam secukup rasa
Minyak masak
Now, care nak buat pulak, untuk BAHAN A:
Untuk BAHAN B pulak, adelah untuk menyediakan HONEY LEMON MEATBALLS:
Rebus dahulu meatballs sehingga separuh masak |
Masuukan 1/2 cawan jus lemon dan 2 sudu nesar madu ke dalam kuali yang telah panas- kacau rata |
Masukkan meatballs yang telah direbus tadi dan gorengkan sehingga kuning keemasan |
Untuk BAHAN C adelah cara untuk menyediakan sos carbornara. Okeh readers jom kite tengok care-care nak buat sos carbonara ni:
Panaskan sedikit minyak- tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik aroma |
Masukkan dangin ayam cincang dan hirisan daging ayam |
Seterusnya, masukkan 1 tin Prego Carbonara Mushroom dan biarkan seketika- masukkan sosej yang telah didadu dan juga 1 cawan susu rendah lemak- biarkan sehingga menjadi likat- masukkan secubit garam |
Lepas tu, siap dah...dah boleh dihidangkan...cara nak hidang, ambil Fettuccine yang telah direbus, masukkan ke dalam pinggan, tuang sos carbonara dan letakkan honey lemon meatballs di atasnya...hiaskan mengikut citarasa masing-masing ye....
Sedap kan????hahahahhaha |
So, sape-sape yang memang feveret gile dengan spegetti/ fettuccine carbonara, korang boleh la cube...jimat sikit kan kalau masak...hidangan ni untuk 4 orang makan...So, enjoice! Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah
SELAMAT MENCUBE YE!!!
adakah makanan ini selamat?
ReplyDelete@jai selamat dan dijamin halal =)
ReplyDeleteyummy =)
ReplyDeletesedap,boleh try ni :)
ReplyDeleteNampak sungguh menyelerakan sekali! Yum..;-)
ReplyDeletewahhh nampak sedapppp
ReplyDeletesaya suka fettuccine carbonara! suka gila2 bila tengok entry ni. nanti boleh cuba! thankss :)
ReplyDelete