As salam readers..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. ...Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:
- FETTUCCINE CARBONARA WITH HONEY LEMON MEATBALLS
- MAGGI GORENG BUMBU CHIANG MAI
- THAI-STYLE CHICKEN KERABU
- STEAMED EGG WITH HAILAM SAUCES
- ROJAK NUGGET AYAM BANDUNG
- STRAWBERREO CHEESE CAKE
- CHOCHOLATE STRAWBERRY MILKSHAKE
- HOMEMADE BLUEBERRY CHEESE TART
- SAVOURY BREAD PUDDING WITH BOLOGNAISE SAUCE FILLING
- LEMON SORBET WITH MANGO PUDDING
- NASI BERINGIN LIMAU DAN AYAM MASAK LEMAK KANTAN BERSERAI
Ok, sempena first day puasa semalam, aku tetibe rajin nak buat pavlova...cam best je kan tengok gambar pavlova bile aku google...menarik dan mengancam...nak buat pun senang la jugak...So, meh kite tengok cara-cara nak buat FRESH FRUITS PAVLOVA....
Amacam, tergugat tak??? hahahah...ok, bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat pavlova adalah seperti yang berikut:
Bahan A:
Ok...cara nak buat pun senang je ye korang:
Lepastu, bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 100 c dan gunakan api bawah ye...bakar selama 50-60 minit...selepas dibakar sehingga kecoklat cairan (ape jenis bahasa ni) ala, kire brown light2 la..., biarkan pavlova yang telah dibakar sejuk di dalam oven...jangan keluarkan ye sehingga benar-benar sejuk...
Ha, simple je kan? Korang boleh je nak letak buah lain yang masam sebab nak balancekan kemanisan pavlova tu...seperti buah mangga, passion fruits or buah markisar, blueberry, nak letak Blackberry pun boleh....okeh...
Amacam, tergugat tak??? hahahah...ok, bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat pavlova adalah seperti yang berikut:
Bahan A:
- 5 biji putih telur (kuning telur tidak diperlukan untuk membuat pavlova)
- 1 cawan gula castor
- 1 sudu kecil cuka makanan
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu besar tepung jagung yang diayak
- Whipped cream
- Starwberry yang dibelah dua
- Kiwi yang dihiris nipis
Ok...cara nak buat pun senang je ye korang:
Lepastu, bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 100 c dan gunakan api bawah ye...bakar selama 50-60 minit...selepas dibakar sehingga kecoklat cairan (ape jenis bahasa ni) ala, kire brown light2 la..., biarkan pavlova yang telah dibakar sejuk di dalam oven...jangan keluarkan ye sehingga benar-benar sejuk...
Ha, simple je kan? Korang boleh je nak letak buah lain yang masam sebab nak balancekan kemanisan pavlova tu...seperti buah mangga, passion fruits or buah markisar, blueberry, nak letak Blackberry pun boleh....okeh...
So, meleleh tak air liur? Eh, lap air liur tu, lagi berapa jam ni nak buka, sabar ye....semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah
Dan bagi sesiape yang ingin mendapatkan berat badan yang ideal, ape kate korang try klik banner bawah ni:
wah bagus! beeha baca resepi kt merata blog sumpah x fhm...baca sini baru faham..hehe..
ReplyDeletenmpk sedap!! heee sem depan antr kt studio 08 ok (^___^)
ReplyDelete@Beeha B.tq, selamat mencube :)
ReplyDelete@Mohd Khairi Khadzirhahhaha...memang berebut la nanti...
ReplyDeletewoahhh,terliur tengokkk
ReplyDeletehehehe :D
Wow, looks amazingly tasty :). Love the kiwis.
ReplyDelete@Zeera Lanahehhehe, lap lap air liur tu..
ReplyDelete@Thristhan tq :)
ReplyDeletesedapnya...nak try buat raya nt la
ReplyDeleteterima kasih
aku suka !!!
ReplyDeletebole amek resepi sni neh.. yuyuk xpnh try buat pavlova lg =D
ReplyDeletepavlova dikenali maringue masa kau belajar katering dulu...sedap...aku suka letak oren sunquick...nyum2
ReplyDeletelowr.senang je wt pavlova ni ek..ak igt susah sgt..hua5..t nk try la ble blk umah..hee..tq share resepi yek flint..hee
ReplyDeleteSuka resipi dari blog ni. Dah la mengancam pastu ada resipi mudah2 jek LIKE LIKE LIKE :D
ReplyDelete