Pages

V.I.P BLOG KU

Wednesday, June 1, 2011

CUTI - CUTI MASAK: FETTUCCINE CARBONARA WITH HONEY LEMON MEATBALLS

As salam readers..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. ...Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:
Ok, untuk kali ni, Hot Chef yg x seberape nk hot ni, nak ajar care-care buat FETTUCCINE CARBONARA WITH HONEY LEMON MEATBALLS, menu itali yang simple untuk disediakan oleh sesiape sahaje...kire pejam sebelah mate la boleh buat....-pejam 2-2 mate confirm xleh!


Resepi kali ni memang cukup mudah, as easy as abc! Okeh readers sekalian, jom kite tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan FETTUCCINE CARBONARA WITH HONEY LEMON MEATBALLS :



BAHAN A:
250 gm Fettuccine
1 liter air
1 sudu minyak zaitun

BAHAN B:
10 ketul meatballs-yang ni ikut korang lah nak letak berape k
1/2 cawan jus
2 sudu besar madu

BAHAN C:
1 tin Prego Mushroom Carbonara
1 cawan susu rendah lemak
1/2 labu bawang besar yang dicincang
3 ulas bawang putih yang dicincang halus
2 batang sosej yang dipotong dadu
50 gm daging ayam cincang
Garam secukup rasa
Minyak masak


Now, care nak buat pulak, untuk BAHAN A:

Didihkan air- masukkan 1 sudu minyak zaiton sameon - lepas tu masukkanlah Fettuccine tu dan biarkan sehingga lembut dan masak. Tujuan Minyak zaiton digunakan kerana utk mengelakkan Fettuccine tu daripada melekat antara satu sama lain...

Untuk BAHAN B pulak, adelah untuk menyediakan HONEY LEMON MEATBALLS:

Rebus dahulu meatballs sehingga separuh masak

Masuukan 1/2 cawan jus lemon dan 2 sudu nesar madu ke dalam kuali yang telah panas- kacau rata

Masukkan meatballs yang telah direbus tadi dan gorengkan sehingga kuning keemasan 

Untuk BAHAN C  adelah cara untuk menyediakan sos carbornara. Okeh readers jom kite tengok care-care nak buat sos carbonara ni:

Panaskan sedikit minyak- tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik aroma

Masukkan dangin ayam cincang dan hirisan daging ayam

Seterusnya, masukkan 1 tin Prego Carbonara Mushroom dan biarkan seketika- masukkan sosej yang telah didadu dan juga 1 cawan susu rendah lemak- biarkan sehingga menjadi likat- masukkan secubit garam

Lepas tu, siap dah...dah boleh dihidangkan...cara nak hidang, ambil Fettuccine yang telah direbus, masukkan ke dalam pinggan, tuang sos carbonara dan letakkan honey lemon meatballs di atasnya...hiaskan mengikut citarasa masing-masing ye....

Sedap kan????hahahahhaha

So, sape-sape yang memang feveret gile dengan spegetti/ fettuccine carbonara, korang boleh la cube...jimat sikit kan kalau masak...hidangan ni untuk 4 orang makan...So, enjoice! Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah



 
SELAMAT MENCUBE YE!!!

7 comments:

jai said...

adakah makanan ini selamat?

mr.F said...

@jai selamat dan dijamin halal =)

Daniela said...

yummy =)

starscream aisyah said...

sedap,boleh try ni :)

SANDRA AZWAN said...

Nampak sungguh menyelerakan sekali! Yum..;-)

Miszyuyu said...

wahhh nampak sedapppp

officialfyfy c: said...

saya suka fettuccine carbonara! suka gila2 bila tengok entry ni. nanti boleh cuba! thankss :)

ShareThis