Pages

V.I.P BLOG KU

Monday, July 25, 2011

CUTI - CUTI MASAK: NASI BERINGIN LIMAU DAN AYAM MASAK LEMAK KANTAN BERSERAI





As salam readers..Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. ...Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:


Ok, dah lame rase tak masak sebab busy je memanjang...kali ni pun sebab terpakse masak sebab parents balik kampung...So, kalau tak masak, kebulur la nampaknye =,= ...Kali ni, aku masak special sikit sebab aku masak nasi special...hahaha, resepi kali ni adelah NASI BERINGIN LIMAU dan AYAM MASAK LEMAK KANTAN BERSERAI...Kemain panjang lagi name resepi aku ni kan...




So, first of all, kite tengok dulu macam mane nak masak NASI BERINGIN LIMAU ni...Sangat simple giler...so, bahan-bahan yang diperlukan adelah seperti yang berikut:


  • 1 1/2 cawan beras
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair (susu yang orang buat air bandung tu taw)
  • 4 ulas bawang putih yang ditumbuk
  • halia sebesar ibu jari dan dihiris
  • satu batang serai yang diketuk
  • 2 helai daun limau
  • 1/2 camca serbuk kunyit

Unutk cara membuatnya, korang just basuh beras macam biase...lepas tu, masuk kan kesemua bahan ke dalam periuk nasi seperti dalam gambar di bawah...selepas tu, kacau sikit dan biarkan nasi masak macam biase (jangan lupe switch on ye, kalau tak sampai kiamat beras tak jadi nasi =,= )



Untuk bahan-bahan memasak AYAM MASAK LEMAK KANTAN BERSERAI, bahan-bahan die pun simple gak. Bahan-bahan yang diperlukan adelah seperti:

  • 2 kepingan dada ayam yang dipotong kecil
  • 1/2 cawan susu cair (same susu yang buat masak nasi tadi or korang boleh gune susu rendah lemak)
  • 3 ulas bawang putih yang dipotong dadu
  • 1 labu bawang merah yang dihiris
  • 1 kuntum bunga kantan yang dihiris halus
  • 1 batang serai yang dihiris halus
  • 1 sudu madu
  • 1 sudu sos plum (lebih sedap, kalau xde xpe)
  • 1 biji lada merah yang dihiris
  • minyak masak
  • garam secukup rasa

So, cara nak buat lagilah simple ye...


Mula-mula, panaskan line minyak - lepastu, tumiskan bawang besar dan bawang putih sampai naik hantu bau - then, masukkan hirisan bunga kantan dan hirisan serai - goreng beberapa ketika

Selepas tu, masukkan 1/2 cawan susu cair dan sesudu madu...biarkan sehingga naik minyak - then masukkan ayam yang dipotong kecil

Then, masukkan sos plum dan hirisan lada merah dan last sekali masukkan secubit garam - gaul beberapa ketika nthen siap!


Ok, lauk dah siap, nasi pun dah masak, ape lagi, hidang lah mengikut citarase korang....untuk rujukan, inilah citerase aku..hahahhaha




So, meleleh tak air liur? Orang kate, ramai perempuan minat lelaki pandai masak...betul ke? ahhahah...Itu sahaja untuk kali ini...semoga berjumpe lagi dalam episod CUTI-CUTI MASAK yang akan datang bersama HOT CHEF dambaan malaya...kah kah kah


Dan bagi sesiape yang ingin mendapatkan berat badan yang ideal, ape kate korang try klik banner bawah ni:

make an animation



 
SELAMAT MENCUBE YE!!!

4 comments:

✿nara omey✿ said...

yummy2...huhu

CikJahDa'HotNCold said...

tinggi tu beb, tahniah tak runtuh :)

tiara_on7 said...

tinggi nya nasi 2.......klh KLCC

mIsS nIsYa said...

trima kasih share resepi n..sya dh buat byk kali bru sempat nk say thanks..my parents really love this nasi beringin limau..n siap sruh wat lg n lg..smp kan hr 2 mk cik dtg rmh wat nasi n, n pas 2 dia tempah mntk tlg wat kan utk kenduri baca yassin kat umah dia..so, tmer kasih byk2 admin ye..

ps: penah try guna udang instead of ayam??sgt besh..manis2 lemak.. :)

ShareThis