Pages

V.I.P BLOG KU

Monday, August 13, 2012

BAKED BEEF KEEMA MASALA ROLL WITH PINEAPPLE SAUCE!

Assalammualaikum readers dan salam 1dunia....



"HANYA PERLUKAN SECUBIT KREATIVITI, KESEDAPAN PRODUK myChef  JELAS TERBUKTI"


Ok, hari ni aku nak berkongsi resepi yang telah diolah dari salah satu produk myChef iaitu signature dish Chef Liza, BEEF KEEMA MASALA. Idea untuk menghasilkan resepi ini datang secara tiba-tiba. So, sebagai seorang lelaki bujang, aku lebih suka sesuatu yang simple tapi sedap. Maka, terhasillah resepi, BAKED BEEF KEEMA MASALA ROLL WITH PINEAPPLE SAUCE




Ok, untuk menyediakan BAKED BEEF KEEMA MASALA ROLL WITH PINEAPPLE SAUCE ni sangat mudah. Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti yang berikut:


BAHAN UNTUK BAKED BEEF KEEMA MASALA ROLL:

  • 1 bungkus myChef BEEF KEEMA MASALA
  • 10 keping roti
  • 1 biji kentang yang dihiris nipis
  • 2 biji telur
  • 1 cawan susu rendah lemak
  • Lada  merah yang dihiris
  • Daun ketumbar yang dipotong halus
  • Keju chedar
  • Nenas yang dipotong dadu
  • Gula melaka


BAHAN UNTUK PINEAPPLE SAUCE:

  • Nenas yang dipotong dadu
  • 6 biji baby tomato
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sudu sos cili
  • 1/2 cawan susu rendah lemak
  • Gula Melaka
  • Garam



Ok, kita pergi kepada cara untuk menyediakan BAKED BEEF KEEMA MASALA ROLL:


Panaskan Produk myChef BEEF KEEMA MASALA di dalam microwave mengikut cara yang sedia tertera di bungkusan.



 Panaskan minyak zaitun dan gorengkan kepingan kentang sehingga separuh masak. Angkat dan tuskan minyak.



Sekarang untuk caramelize kan nenas yang telah dipotong. Untuk itu, masukkan 3 sudu gula melaka dan biarkan cair. Selepas beberapa ketika, masukkan nenas dan kacau. Masukkan sedikit serbuk kayu manis untuk menambahkan perasa. Selepas siap, biarkan seketika.



Ambil kentang yang telah digoreng tadi dan susun menjadi dasar kepada BAKED BEEF KEEMA MASAL ROLL di dalam bekas.



 Ambil roti dan dibuangkan bahagian tepinya. Letakkan myChef BEEF KEEMA MASALA yang telah dipansakan tadi dan gulung. Buat sehingga 10 gulungan.



 Susun gulungan myChef BEEF KEEMA MASALA tadi di atas lapisan kentang.



 Taburkan nenas yang telah di-caramelized-kan di atas gulungan myChef BEEF KEEMA MASALA. Kemudian, pecahkan 2 biji telur dan kacau bersama 1 cawan susu segar dan tuang ke atas susunan gulungan myChef BEEF KEEMA MASALA.



 Selepas itu, untuk hiasan, taburkan hirisan lada merah dan hirisan daun ketumbar serta keju chedar. Masukkan ke dalam microwave dan panaskan pada suhu medium high selama 7-8 minit.



Ok, untuk menyediakan PINEAPPLE SAUCE, cara-caranya ialah:


Kisarkan nenas yang telah dipotong dadu, bersama baby tomato, bawang putih dan 1 sudu gula melaka. Masukkan kesemuanya di dalam kuali dan panaskan. Kemudian masukkan 2 sudu sos cili dan kacau sehingga sekata. Masukkan 1/2 cawan susu segar untuk memekatkan sos. Masukkan garam secubit rasa dan siap!



Ok, keluarkan BAKED BEEF KEEMA MASALA ROLL tadi dan hidangkan bersama PINEAPPLE SAUCE dan hias mengikut kreativiti masing-masing. Serlahkan kreativiti, pasti terliur orang yang melihatnya :) Hidangan ini sesuai untuk dihidangkan ketika berbuka puasa dan juga rumah terbuka di Aidilfitri yang bakal menjelang nanti.





Entry resepi ini adalah penyertaan di dalam peraduan yang dianjurkan oleh MyChef. Sila lawati Facebook MyChef untuk maklumat lanjut dengan klik gambar di bawah:




Dan jangan lupa untuk like entry saya di Facebook MyChef ya degna klik link di bawah:

RESEPI FALIHIN JASMI


Terima kasih dan selamat mencuba!


Beef Keema Masala memang terbaik,
Produk myChef terbukti berkualiti tinggi,
Resepi diolah tambah daya penarik,
Pasti terliur tetamu di Aidilfitri nanti.



p/s: resepi orang bujang :)


3 comments:

Hani Shaklee said...

nak buat la resepi awak ni..senang aje,,

Salmi Khairil said...

semoga berjaya..

Merryn said...

adeh.. nampak sedap nih!

ShareThis