Pages

V.I.P BLOG KU

Tuesday, April 10, 2012

10 PETUA UNTUK BERJAYA!

Assalammualaikum readers dan salam 1dunia....


"10 PETUA UNTUK BERJAYA"



Kenapa 10? Sebab ada banyak sebenarnya.... ya, macam-macam petua dan cara untuk kita berjaya...di dunia dan juga di akhirat...Setiap orang ada cara masing-masing, maklumlah, lain padang, lain belalang, rambut sama hitam, hati lain color *tetibe* So, untuk ayat-ayat yang berikutnya, adalah dari point of view aku la ye... Korang nak kata apa, katalah...DIC? Never....~

Ok...actually, ada junior aku tanya dekat FB, macam mana nak jadi berjaya macam abg? *ceh abg konon* ....berjaya? Alhamdulillah...semuanya rezeki Allah... kalau kita berusaha dan ikhlas kerana Allah....semuanya akan dipermudahkan...InsyaAllah...


Ok, ni petua yang pertama:



1. IKHLASKAN HATI KERANA ALLAH DALAM SETIAP PERBUATAN.

Ok, bukan setakat belajar je kene ikhlas, setiap apa yang kita buat, kita kene niat kerana Allah. Kalau nawaitu kita betul, semua yang kita buat akan dipermudahkan...If kita buat sesuatu untuk dapatkan pulangan, memang susah... tapi dalam konteks belajar, kita perlu niat kerana Allah dan yang keduanya untuk meningkatkan ilmu kita untuk kebaikan diri kita sendiri dan orang lain.


Sebagai contoh, kalau kita nak buat drawing, kita niat kerana Allah dan sebut dalam hati, "Aku buat kerja ni kerana Allah, baik buruk diakhirnya nanti, itu semua ujian Allah," . So, jika kita berfikiran macam ni, semuanya akan ok. Lagi satu contoh, kita nak score 4 flat dalam sem ni sebab ayah dah janji nak bagi Galaxy Notes....pung pang pung pang... dari tak pakai spec dah pakai spec, yg pakai spec tu siap double lagi dengan lens...punya lah beriya kan...tapi, niat kita hanya untuk berjaya sebab nak Galaxy Notes...lastly, Galaxy Notes kemana, notes kuliah ke mana... 


Kita perlu ingat, semua yang kita ada ni, semuanya datang dari Allah....Niatlah kerana Allah, kerana Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Pengasih....


Lagi 9 petua? Ikuti blog ini untuk ketahui sambungannya.....



bersambung.....


Mohon jasa baik korang semua untuk LIKE dengan klik frame di bawah dan klik LIKE pada gambar tersebut...semoga impian saya untuk hadiahkan trip ke Bali ke pn. Emak dan en. Ayah tercapai....amin




p/s: yang baik datang dari Allah, dan yang buruk datangnya dari kelemahan diri saya sendiri....

2 comments:

athirah said...

yes betul tu.for success, kita mesti sentiasa perbetulkan niat hanya untuk Allah.

http://athirahshariffudin.blogspot.com/2012/02/syoknye-citer-hindustan-dan-tamil-ni.html

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

akak nk baca jugak

ShareThis