Pages

V.I.P BLOG KU

Wednesday, April 18, 2012

PHOTO MANIPULATION TECHNIQUE!

Assalammualaikum readers dan salam 1dunia...


"PHOTO MANIPULATION; MANIPULATE THE PHOTOS"


Korang pernah dengan Photo Manipulation? Ok, Photo Manipulation ni merupakan salah satu teknik meng-edit beberapa gambar dan disatukan untuk menggambarkan sesuatu yang kita mahu. Untuk lebih jelas, berikut merupakan definisi photo manipulation yang dipetik dari Wikipedia:


Photo manipulation is the application of image editing techniques to photographs in order to create an illusion or deception (in contrast to mere enhancement or correction), through analog or digital means.


Ok, ni adalah hasil photo manipulation yang aku buat...ini merupakan salah satu teknik yang boleh digunakan untuk menggambarkan apa yang kita fikirkan. Concept untuk photo manipulation di bawah adalah Agro Theme Park.





Ok, sebenarnya gambar di atas adalah gabungan beberapa gambar yang dicantumkan dan di-edit menggunakan adobe photoshop dan dijadikan satu. Gambar-gambar yang dicantum adalah seperti gambar di bawah ini:













courtesy: google.com





So, hasilnya adalah seperti ini:

Tambah imej orang untuk kelihatan lebih hidup :)


Ok, nak bagi real, adjust brightness and contrast, hue and saturation...dan untuk tambah umphhhh, korang boleh layerkan dengan gambar di bawah:



dan final result adalah seprti ini:




Ada beberapa tips yang aku nak share dengan korang untuk buat Photo Manipulation ni:


1. Cari imej yang beresolusi besar supaya gambar tak pecah
2. Cari imej dengan format PNG, kalau nak guna JPEG pun boleh and make sure senang nak crop.
3. Adjust saiz imej untuk sesuaikan scale and porpotion untuk mengelakkan gambar yang dihasilkan menjadi pelik.



Ok, terpulang pada korang nak edit ikut sesedap mata memandang...jangan putus asa, ingat selalu, "practice make perfect" :) So, jangan lupa untuk mencuba dan terus mencuba!



p/s: masih ada lagi yang belum siap....bos nak cepat....mmmmm

1 comment:

Iena Eliena said...

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com

ShareThis