Pages

V.I.P BLOG KU

Sunday, September 2, 2012

SKEWERS IKAN TENGGIRI GERANG ASSAM myChef !

Assalammualiku readers dan salam 1dunia...


"BILA FIKIR DI LUAR KOTAK, PASTI SESUATU YANG KREATIF AKAN TERHASIL"



Ok, selepas menghantar resepi pertama dengan menggunakan produk myChef, Baked Beef Keema Masala Roll with Pineapple Sauce, aku tergerak hati sekali lagi untuk menghantar penyertaan kedua dengan menggunakan produk myChef yang sangat best ciptaan Chef Florence, Ikan Gerang Assam yang mempunyai rasa masakan nyonya Melaka dan juga seperti asa pedas Muo (Muar), Johor. Al-maklumlah, aku kan orang Muo. Selepas mencari idea, maka terhasillah resepi orang bujang yang sangat ringkas dah mudah, tapi sangat sedap (kata mak aku), Skewers Ikan Tenggiri Gerang Assam myChef!





Untuk menyediakan resepi Skewers Ikan Tenggiri Gerang Assam myChef ni sangatlah mudah ye, betul tak tipu... so, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:



BAHAN UNTUK SKEWERS IKAN TENGGIRI GERANG ASSAM myChef:

1 bungkus Ikan Gerang Assam myChef
1 biji bawang merah yang dipotong dadu
1 biji lada merah yang dipotong dadu
1 biji kuning telur
6 keping biskut wheatmeal (berserat) yang dihancurkan
2 batang serai yang diketuk pangkalnya
1 biji telur putih
minyak zaitun untuk menggoreng



Ok, sekarang cara untuk menyediakan Skewers Ikan Tenggiri Gerang Assam myChef:

Panaskan produk myChef, Ikan Gerang Assam di dalam microwave mengikut posedur yang terdapat di belakang bungkusan dan hasilnya seperti yang di bawah:



Ikan Gerang Assam yChef yang sudah dipanaskan. Siap ada bendi dan juga bunga kantan lagi :)




Kemudian, hancurkan 6 keping biskut wheatmeal (berserat) untuk menjadikan resepi inovasi ini lebih berkhasiat.



Hancurkan isi ikan tenggiri tadi dan gaulkan sehingga sebati dengan biskut wheatmeal yang dihancurkan tadi. Masukkan sesudu kuah Gerang Assam untuk memberikan rasa pada adunan.




Kemudian, untuk mebentuk dan mengikat aduna, campurkan sebiji telur kuning. Jika masih cair, campurkan sedikit tepung gandum.




Masukkan lada dan bawang merah yang dipotong dadu dan gaul sehingga sebati.




Kemudian, ambil batang serai dan diketuk pangkalnya dengan pisau atau lesung untuk memberikan aroma kepada adunan tadi. Kepalkan adunan pada pangkal batang serai seperti di dalam gambar.




Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam frying pan. Celup Skewers Ikan Tenggiri Gerang Assam myChef dan goreng sehingga masak. Setelah masak, angkat dan tuskan minyak dan hidang bersama kuah Gerang Assam. Untuk menikmati Skewers Ikan Tenggiri Gerang Assam myChef ini, celup di dalam kuah Gerang Assam myChef untuk rasa yang lebih umppphhhh!



So simple kan? tapi bila rasa, pasti terangkat! Boleh lah cuba untuk dihidangkan pada tetamu di rumah terbuka nanti ya :)





Entry resepi ini adalah penyertaan di dalam peraduan yang dianjurkan oleh MyChef. Sila lawati Facebook MyChef untuk maklumat lanjut dengan klik gambar di bawah:






Dan jangan lupa untuk LIKE resepi ini. Hanya klik pada link di bawah ni:

UNDI RESEPI FALIHIN JASMI: SKEWERS IKAN TENGGIRI GERANG ASSAM MYCHEF



Ikan Gerang Assam sajian warisan,
Produk myChef terbukti tiada tandingan,
Resepi diolah menjadi santapan,
Penuh khasiat menjanjikan kelainan.




p/s: resepi orang bujang...anak dara rasa tercabar tak??? :)

6 comments:

Merlyn Hasshim said...

mak orang tercabar... ekekekeke.. seriously sgt kreatif

mr.F said...

@Merlyn Hasshim hehehe....alamak mak org pun tercabar? anyway, thanks kak Merlyn..cuba lah resepi ni :)

Terbang Bersamaku said...

wah mesti sedap nie...nanti ade amsa nk cuba lah repipi nie...bulan2 syawal nie asyik makan ayam & daging jer pun naik jemu jugak...huhuhuhu...

btw, selamat hari raya, maaf zahir batin...good luck! =)

Anonymous said...

Nak try! Nampak sedappp

Nur-nba said...

Good try.. menarik dan kreatif.

mizzura said...

wowwwwwwwwwwww.....interesting..kalo la punya banyak masa nak buat time raya sok...hmmmmmmmmmm....

ShareThis