Pages

V.I.P BLOG KU

Thursday, April 11, 2013

FREE TRIP TO MACAU : DAY 1!

Assalammualaikum readers dan salm 1dunia....



"PERNAH RASA BAGAIKAN BULAN JATUH KE RIBA?"


Hi, lama tak update blog...selalu update kat instagram sebab cepat, ringkas dan mudah. Tapi kesian kat blog aku ni... kesian kat korang yang asyik bukak blog ni, tapi takde cerita baru (eh, ade ke yang bukak masalahnya?) 


Ok, back to business, aku nak share story time aku pergi melancong ke Macau Oktober tahun lepas. Actually, aku menang trip untuk 2 orang ke Macau dari satu contest online yang aku join secara suka-suka. Contest anjuran Mix.fm dengan kerjasama tourism Macau dan Air Asia. Kene padankan nama tempat dan gambar tempat yang best di Macau dan buat slogan. Seriously aku cakap, slogan tu aku buat on the spot. Tu yang tak expect menang pun. Rezeki, alhamdulillah....


Tata malaysia....


Ni la Zaedi :)


Aku bawa kawan baik aku, Zaedi untuk pergi ke Macau. Dia pun on je. So kami  pergi selama 3 hari 2 malam ke Macau bersama 9 lagi pemenang bersama seorang pasangan masing-masing. Trip ni dimeriahkan lagi dengan kehadiran DJ Mix.fm, JD dan Dilly. Dua-dua memang kepala gila-gila and peramah :)



JD dan Dilly....dorang lah yang menghebohkan keadaan dalam bus :D


Oleh kerana pergi tahun lepas, aku dah lupa pergi berapa hari bulan. So, flight dari Malaysia dalam pukul 7.30pagi dan sampai kat Macau International airport dalam pukul 10.45 pagi.


Selalu nye orang datang Macau ni nak berjudi.... tapi kami just jalan makan angin tengok negara orang je ok :)


Muka excited nak naik bus ber plat MJ... Macau Jenyepunnnn....


Tour guide kami selama kami berada di Macau... nama dia Neelofa.... ok tipu!. Aku lupa la nama dia....


Bila sampai sana, memang haus gila... penat tidur dalam flight pun tak hilang.... air pulak dorang tak sediakan...Tapi seriouslay aku cakap, air mineral kat sana memang mahal gila... about 6-8 pataka. Kalau convert currency Malaysia adelah dalam RM3 hingga RM5 untuk sebotol air meineral yang kecik tu..... burghhhh.... 


Tempat pertama kami pergi adalah Portugese House Museum... ala, lebih kurang korang jalan-jalan kat Melaka je gamaknya... sebab Macau pun bekas tanah jajahan Portugis.... Alfonso mana yang jajah, itu aku tak pasti :)

Antara pemenang yang bertuah :)


Kebetulan masa tu ade satu festival.... tapi belah malam dorang baru start... ambil gambar depan arch pun jadi laaa...

2 orang lagi Melayu yang join trip ni ...Pakdee dan Fadli.... sorang lagi perempuan.... so ade 5 orang la Melayu :)

Baru nak lap naik beca, ade pengantin nak photoshoot pulak....


Kat bawah ni sekitar panoraman di Macau... cuaca die tak panas, sejuk berangin.... tapi kalau tengok gambar, air quality memang teruk jugak... berjerebu....






Nexy, kami dibawa ke sebuah mall, City of Dream untuk menyaksikan Dancing Dragon Water Show.... memang impress gila aku... tapi sorry, gambar takde sebab kagum dengan naga-naga dalam globe...


Vetican City (tempat shopping dan gambling)

Ok, typical pose :P
Muka penat sebab still tak dapat nak teguk air lagi lepas turun dari flight....

Then, kami dibawa makan tengah hari di Golden Dragon Hotel....So, kat Macau ni susah sikit nak makan as a muslim... so, tempat kami makan tu dijamin halal... tapi aku dengan Zaedi dan satu lagi pasangan Melayu, memang tak berani nak makan daging or ayam.... so, ni lah yang aku makan.....



Sumpah kalau aku duduk kat Macau ni setahun, memang kurus tahu... makan nasi dengan jagung beserta ikan makarel.... ikan ni banyak tulang... tapi sedap... memang ikan yang famous kat Macau....

Muka pasrah masing-masing.... makan je apa yang ade...


Lepas makan, barulah kami check in... aku expect trip ni kire budget punya trip... maklumlah...sponsor kan... entah hotel murah mana lah dorang bawak....rupa-rupanya tidak... Holiday Inn dorang bagi.... memang best lah!


Oh kamar beradu! Rase nak tidur je....disebakan semua orang penat, aktiviti pun continue belah malam... tapi pukul 7 dah keluar lah.... So, rehat, mandi, solat, tidur jap....before keluar untuk makan malam...


So, belah malam, kami di bawa makan di Restoran Jumbo, salah satu restoran makanan Portugis yang popular di Macau...dorang kate lah.... so seperti biasa, as expected.... kami makan ikan dan salad sekali lagi......


Gajah terbang..... ringan tak ringan gajah ni kannn

Nasi goreng.... aku tak makan.... sebab banyak sayur n nampak tak best... hihi

Daging... ok..memang tolak awal2...

Bende bercengkerang memang aku tak makan...kecuali ketam... -___-

Apetah nama...macam bergedil... tapi keledek version....ni je la yang aku boleh makan...

Yang ni aku just ambil telur tu je... -___-

Memang aku dah cakap tadi, cukup sebulan duduk Macau, memang kurus aku....Then, lepas makan dorang bawak pergi Cunha Street... katanya ade jual souvenir.... harammm... satu kedai je yang ade, yang lain duk jual daging salai *ab*....


Cunha Street
  
Cretive orang Macau ni.... nak bagi laku kedai tak payah pakai mandrem... bagi je nama Kafelaku....miahahaha

kat sana pun ade public art conteng2 dinding ni....

Group photo ...padahal masing-masing dah penat :)


Next, lepas beli beberapa souvenir... kami pun balik ke hotel... tapi mase tu, mata pun tak ngantok lagi, Zaedi pun ajak keluar, nak ambil gambar suasana malam di Macau... aku pun on je lah.... 










Muka penuh teruja dapat keluar malam....


Then, lepas jalan-jalan ambil angin malam, kami pun balik tidur. Kene kumpul tenaga nak berjalan esoknya....Korang mesti tertanya-tanya kan? Bukan ke aku final sem masa aku pergi Macau ni? Ha'a...memang tengah busy pun buat FYP dengan thesis... ala 3 hari je pun.... siap skip 1 class je...hihiihi... orang dah bagi trip free, tak kan nak tolak kan... so ni kire short escape dari kesibukan FYP....



bersambung....


pic crdit to: zaenvirostudio




p/s: teringin nak menang trip melancong lagi... tapi buat mase ni, tiada rezeki lagi ... lain taw rase trip bayar sendiri dengan trip free :)

6 comments:

Mama Zharfan said...

yg penting FOC kan heheh :) :)

Suzie Yusuh said...

bestnya dapat gi free2 ni :D

mr.F said...

@Mama Zharfanyup... best kalau hadiah trip melancong ni kan kak :)

mr.F said...

@Suzie Yusuhmestilah best...cuci kaki je :)

zaediasri said...

cepatla episode 2 lehen..

Marou Apple Hijau said...

mestilah sanggup skip kelas kalu menang trip percuma kan..

ShareThis