Pages

V.I.P BLOG KU

Wednesday, April 17, 2013

FREE TRIP TO MACAU : DAY 2!

Assalammualaikum readers dan salam 1dunia...



"JAUH PERJALANAN, LUAS PEMANDANGAN"



Ok, selepas menikmati hari pertama di Macau, keesokannya, kami pun dibawa ke tempat-tempat yang menarik di sekitar Macau. Macau ni ada dua kawasan sebenarnya, satu kawasan yang penuh dengan bangunan-bangunan bersejarah, dan satu kawasan lagi yang dibangunkan untuk menjana ekonomi Macau dengan industri pelacongan. So, Kawasan ni banyak lah hotel-hotel mewah yang pastinya akan ada pusat judi di aras bawah setiap hotel. Jangan risau, mereka tak bawak pun kami masuk :)


So, untuk memulakan second day, kita start dengan breakfast dulu. Ok, ni lah harga breakfast untuk 2 orang :)


Haaa....breakfast untuk 2 orang, 392 Macau Pataca... if convert to MYR, lebih kurang RM150 :) Tengok harga memang boleh tahna, tapi makanan yang terhidang memang banyak, tapi biasalah, susah bagi aku untuk makan kat sini. So, ambil je lah yang mana boleh makan :)


Ok, ni je breakfast aku... 


After breakfast, kami di bawa ke beberapa tempat menarik di Macau....



1. Lotus Square

Lotus Square.... Public art yang diinspirasikan dari bunga teratai- Gigih nak lompat jugak... bergegar satu Macau pagi tu....LOL


Konon je ni...konon :P


2. Kun Iam Statue

Tak tahu mane satu yang statue nye....haha
Masa ni, terfikir nasib orang yang kerja di bawah tengah hari terik....gigih betul... lepas tu terfikir pulak pasal selalu design landscape macam tu macam ni.... tapi tak pernah fikir betapa susahnya orang yang nak buat design tu on site.... ok insaf -__-


3. MJ Gallery at Sofitel (MJ tu Micheal Jackson ye...bukan Mak Jemah)

Ni antara pemenang, yang lelaki baju putih and perempuan baju purple tu actually kembar, depa ni comel gila... muka macam ade mix Korean sikit... pandai cakap Bahasa Melayu.... :)


Roh MJ in the house


One of the famous MJ glove... tak pasti yang ni ori or just dummy punya 

Yang atas tu kembar, yang dua bawah tu tak berapa nak kembar sangat....hahaha

3. A-ma Temple

Sampai sini aku dah penat gila + lapar. Dah lah haus... nak beli aiskrim macam was was pulak....so bertahan je lahhhh

Kisah si Gergasi I


Sequel Kisah Si Gergasi II


4. Buffet Lunch di Macau Tower

So, at last, dapat jugak makan dan yang bestnya makan di restoran berputar Macau Tower... macam kat KL Tower jugak... kat Sabh pun ade restoren berputar...kat menara apa ntah. Aku dah lupa :P So, bagi peminat Running Man, korang mesti taw kan Macau tower ni? Yang Ji Hyo buat bungee jumping dengan selambe derk je....


Zaedi buat bungee jumping... tapi tali putus...riaksi muka  tetap happy... ok tipu.. nak buat bungee jumpin ni kene bayar 1k ++ Macau Pataca...nak buat nyawa pun bayar mahal ok! So, no one of us yang terjun :(

Harga lunch buffet kat restoren berputar Macau Tower... 

Banyak gila makanan...tapi...... 

Ni je lah yang aku yakin aku boleh makan....memang confirm kurus if duduk Macau lame-lame ok!

Dessert... 

Depa....

Main suap suap dengan Dilly :)

Sambil makan tengok kaki orang bergantung... yang ni aktiviti skywalk... yang ni pun ade dalam Running Man, part Haha takut gila nak jalan atas ni...

Haaaa.... berani tak berani? Jalan di awan...level 62 ke 63..aku dah lupa...
View dari atas... nice huh?

So adik-adik yang ambil landscape, ni la masterplan real punya!

Clear glass floor... yang gayat tu memang tak boleh tengok lah kan

Mase kami naik, ade sorang mat saleh nak buat bungge jumping... muka die selamb je... orang yang tengok pulak terlebih neves....


5. Museu de Macau

Nice kan sebab ade escalator...kalau lah kat A Famosa ade bende ni....

Ni orang kate tangan pengkor

Riak muka macam berjaya daki everest je :P

Sunset in Macau :)

5. Ruins of St. Paul

Yang ni gereja...tinggal facade depan... yang lain dah runtuh....

Group photo again!



6. Leal Senado Square

Konon-konon sesat... kat sini lah tempat beli souvenir...

Ha... ramai tak ramai la kan umat


Then, after penat setengah hari berjalan, kami di bawa dinner terus di Fisherman Wharf... ni pun ade dalam Running Man... bahagian introduction guest artist... Makan aku memang tak lalu.... jamah je sikit.... minum air je banyak... memandangkan semua dah penat shopping, kami terus balik ke hotel :)



bersambung....




p/s: best pergi negara orang ni, dapat belajar something :)




2 comments:

fieyahmads said...

heee..bestnyer!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tahniah!! suka tgok falihin yg tak putus menang hadiah best2

ShareThis