V.I.P BLOG KU

Saturday, September 24, 2011

INILAH MASJID BERDINDINGKAN DUA KALIMAH SYAHADAH ! MENAKJUBKAN!



Assalamualaikum readers dan salam 1dunia....kali ni aku nak share pasal sebuah masjid di Jawa Barat, Indonesia yang begitu aku kagum dengan hasil senibinanya. Walaupun simple, tetapi berjaya memberikan satu persepsi baru dalam senibina moden Islam....it is what we say, less is more :)


Masjid yang diberi nama Masjid Al-Irsyad ini dibina pada tahun 2010 dan direka oleh seorang arkitek Indonesia, M. Ridwan Kamil. Masjid yang berdindingkan dua kalimah syahadah ini, dibina menggunakan susunan batu-bata yang menghasilkan kaligrafi dua kalimah syahadah dan binaan nya seperti kubus dan mirip Bangunan Kaabah di Mekah...Serius, aku memang suka dengan rekaan masjid ni....simple dan elegan....dengan ruang aliran udara semula jadi serta pencahayaan dari lubang yang terdapat dari batu-bata, ianya merupakan sebuah binaan yang boleh diklasifikasikan sebagai  sebuah binaan pintar...













Master plan dan details drawing untuk Masjid Al Irsyad:







Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai Masjid Al Irsyad ini, korang boleh klik link kat bawah ini:




p/s: sometimes, the more is merrier, and sometimes, less is more :)

6 comments:

Mohd Khairi Khadzir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nk buat 1 la kt site aku ..hahahha

faidah misnan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat unik . :)

Zul Fattah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat unik dan pelik r.. haha.. terbaik r..

H Y D E said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah, lawa sangat... unik pulak tu...

fiq. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah! kagumnya! sangat cantik, rasa nak tidur terus kat situ!

jeragang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

satu cetusan idea yang tinggi nilai kreativitinya.... harap lebih ramai anak2 muda kita begitu..

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...