Pages

V.I.P BLOG KU

Thursday, October 20, 2011

FINAL MASTERCHEF BLOGGER DAN SUSHI AVOCADO !

Assalamualaikum readers dan salam 1dunia....so hari ni sambungan bagi entry yang ini: KISAH AVOCADO! ....ok...ape yang aku buat dengan 2 biji buah avocado tersebut dalam Final MasterChef Blogger? Ha.....aku buat sushi....tapi tanpa nasi dan juga seaweed slice....haaa....macam mane rupenye tu kan???



Ok...first time aku nk masak guna avocado...aku pernah try minum jus apokat...serius mcm rase rumput...lepas tu aku dah tak berani nak order jus apokat...even ade coklat banyak....tapi tetibe si avocado ni muncul mase final MasterChef Blogger....what????

Aku punyelah yakin dok kupas kulit avocado tu after belah dua....pastu Chef Kettley datang dan ajar cara nk potong buah avocado ni...eleh,,,senang je rupenye...belah dua, buang biji...korek isi pakai sudu....sekiannnn

Lepas ambil isi...aku pergi rebut blender...sebab blender terhad..ade 2 je...konon bijak guna masa la kan....hahahahahha

Oh...penyokong pom pom boy and girl aku, Safiy..Shireen dengan Farehan....merah nye korang.....tq sebab sudi teman :D

Kan aku kate tadi nak buat sushi kan...tapi nasi takde....aku gune sumber karbo lain iaitu roti perancis....aku ambil yang bahagian tengah je....pastu campur dengan full cream milk....




Maka bermulalah operasi korek mengorek roti perancisssss....

Tengah dok syok korek-korek roti...Chef Kettley dengan KY pun datang...tanya apa yang aku nak buat dengan roti tu....aku cakap la nak buat sushi dan roti tu replace tempat nasi....chef tu pun puji la...kreatif...kembang sat!

Woooo lepas tu makin ramai kawan aku yang datang bagi support....Lulu, Fify, Inaz....not in picture, Shinbei, Nain dan Kurniawan....korang memey best lah!

Tengah sambung kerja korek-korek, Zainal Alam Kadir ni pun datang lah interview aku....tanya aku nak masak ape dengan avocado tu, aku ingatkan baru nak buat ala-ala surprise....tapi terpakselah aku cakap yang aku nak buat sushi....Untuk pengetahuan korang, aku dengan Zainal Alam ni satu kampung kot...kami orang MUO (muar)....Teringat kata-kata Alam..."bakal arkitek kita ni boleh membina bangunan tapi adakah menghancurkan masakan?" hahahahahah

Aku tengah buat wrapping untuk sushi guna 2 biji telur + susu + garam sikit + daun parsli.....yang dalam mangkuk tu, tu filling sushi, campurang isi roti perancis + susu + lada hitam + tomato + cendawan butang yang telah di grill dan sedikit daun parsli.....tapi terlebih susu pulak...macam lembik sangat pulak....tapi lenjan je la....

Aku tengah memukau penonton dengan aksi melenggang pinggan dengan madu + lada hitam...hahahahhahaha

dah siap, aku letak filling tadi atas telur tu dan gulung cam biase...yang warne hijau atas pinggan tu wasabi yang aku buat guna avocado yang dikisar, dimasak dengan bawang putih dan sedikit susu....

ha...macam ni la rupenye.....kih kih kih.....





Mempersembahkan.....FEEL FREE TO FLY FUSHION SUSHI WITH AVOCADO WASABI !!!!

Semue dah lega sebab dah siap masak....dari kiri Kak Yati Sawanila, aku yg kacak ahahahahahah, Kak Erna, Kak Mimie (sepupu aku) dan James

Muka lega jugakkk....BabySumo, Wendy, Bro Jejai, Wawa dan Kak Beri

Ok sesi goreng-mengoreng...macam biaselah....kalau tak pandai goreng, bukan student landscape architect la kan....hahahhahahahha...


Komen juri:


Sebelum makan masakan aku:


KY: Nice presentation and pleasant
Raqib:  Very cretive in terms of invent a different dish like a sushi and wasabi...but I need to taste it first
Chef Kettley: Nice presentation and creative....




Selepas makan:

KY: Sweet...too sweet I mean....
Raqib: Banyak rasa...tapi manis sangat
Chef Kettley: I think too much honey...but ok ...



Alasan aku...saje je nak buat masakan sweet-sweet ni....kan sweet macam orang yang masak sushi ni kan...hahahahahahahhahaha....sile muntah!


Ni la semue masakan yang dicipta oleh ke-10 orang finalis MasterChef Blogger!


Apekah yang diuji dalam skill test? kene tunggu.....


Bersambung......

4 comments:

fiq. said...

wah,,hebatnyer!

Chloe n Daniel's daDDy said...

Hehe very creative of u to make sushi out of bread... :)

C.J.Da'HotNCold said...

wow besnye sushi itu..kegemaran saye :)

Jabberholic said...

Sangat suka poster the dishes! Great job! Thanks :)

ShareThis