Pages

V.I.P BLOG KU

Wednesday, November 2, 2011

CUTI - CUTI MASAK: FEEL FREE TO FLY PAN GRILLED CHICKEN

Assalamualaikum readers dan salam 1dunia....


Bertemu lagi ye dlm segmen cuti-cuti masak bersama "HOT CHEF" anda.___________. ...Dah cube try test resepi before this? kalau belom, klik link di bawah untuk ke page resipi itu:


Waaa....dah lama tak update pasal masak-memasak kan...last aku masak masa Final MasterChef Blogger... itu pun aku tak habis lagi cerite pasal final tu...tapi kali ni, seperti yang aku dah janji, aku nak share resepi yang membawa aku ke final Astro MasterChef Blogger iaitu, FEEL FREE TO FLY PAN GRILLED CHICKEN.... jujur aku cakap, aku main campak-campak je mase buat resepi ni time semi final....Alhamdulillah...menjadi favourite judges....





Bahan-bahan:


Pan Grilled Chicken:

1 kepingan dada ayam
4 sudu besar madu
1 sudu besar lada hitam
2 ulas bawang putih
daun _____________  (aku tak tahu daun apa, sebab daun tu nampak comel, aku campur je...korang boleh tengok gambar)
butter



Lemon-grass sauce:

2 batang serai
1/2 labu bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 biji tomato
1 biji lada 
1 sudu madu
1/2 cawan susu
butter


Vege Salad:
1/2 biji capsicum dipotong dadu
1/2 biji tomato dipotong dadu
lobak merah dipotong dadu
4 sudu besar mayonis
1/2 sudu besar madu
1/2 susu besar rosemary


Ok, sedia untuk menyampak ye...first of all....lupa pulak nak cakap, masa semi final ni, kami diberi masa 45 minit untuk siapkan masakan....resepi on the spot....macam yang MasterChef kat Astro Ria la kan....bahan dalam kotak misteri adalah dada ayam....



Mula-mula, kita marinate ayam dulu, masukkan madu, bawang putih, lada hitam dan juga daun ________.


Lumurkan ayam....perap la lama sikit...lagi lama, lagi sedap....


Ha...dah nampak dah serai tu...itulah senjata rahsia.....


After marinate, kite grilled kan dalam pan...guna butter ye, sebab lagi sedap...


Haaa....cantik kan ...kuning keemas-emasan....

Now, cara nak masak lemon-grass (serai) sauce...bahan-bahan kat atas tadi, serai, lada, bawang, bawang putih dan tomato, dikisar dengan sedikit air. Lepas tu, guna butter yang grill ayam tadi, (buang kan sedikit ye..kalau banyak, oily sangat...), leburkan semua yang telah di blend tadi....

Dah masak untuk beberapa minit, masukkan susu dan juga madu...biarkan seketika...kalau nak pekat sikit, letaklah tepung jagung....kacau-kacau, lepas tu siap!

Ayam tadi, aku potong-potong, sayur yang dipotong tadi, tak perlu rebus or grill...aku terus campur dengan mayonis, madu sikit dan juga rosemary...simple...lepas tu buat la plating ikut kreativiti korang....


Haaaa....macam ni la.....bila dah siap....





Ha....Wawa dan Kak Ina KL dan jugak kak Yati Sawanila....boleh la try cube :D



p/s: nak masak ape raya haji ni???

6 comments:

Judiene said...

Yummy!
Memang nampak macam makanan kat hotel ni.
InsyaAllah akan cuba resipi ni nanti.
Thanks for sharing.

:)

p/s: first time kat sini. :P

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

adik lagi pandai masak dari akak..hurmmmmmmmmmmm

Lindy said...

Looks so delicious omg!! I wanna scoff this down right now. lol

Nava Krishnan said...

Look tasty and nice presentation.

Zul Fattah said...

x mampu aku nk membuatnya.. nampak sedap... kan best kalau aku pun pandai masak gak

eencyweency said...

Akhirnyaaaaaa..blh la try kat rmh ni..tq 4 sharing falihin!

ShareThis